Koortslip bij baby

Home » baby » Koortslip bij baby

Een koortslip is voor een volwassene niet gevaarlijk, maar wees voorzichtig met besmetting bij een baby. Een koortslip is voor een baby namelijk erg risicovol.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een virusinfectie dat veroorzaakt wordt door het herpes simplex virus. Het begint met een tintelend of brandend gevoel rondom de mond. Daarna vormen zich blaasjes gevuld met vocht. In dit vocht bevind zich het virus. Vervolgens zal er een korstje opkomen, meestal geelachtig van kleur. Een koortslip geneest meestal binnen 7 tot 10 dagen.

Hoe krijgt een baby een koortslip?

Als je zelf een koortslip hebt kun je je baby al besmetten door met te zoenen of te knuffelen. Ook als de baby uit flesjes van een ander kind drinkt of speelgoed in zijn of haar mond stopt kan hij/zij besmet raken.

Wat is het risico van een koortslip bij een baby?

Het is niet helemaal duidelijk tot wanneer de besmetting het gevaarlijkst is. Men houdt nu rekening met de eerste 2 tot 3 maanden van de baby. Het gevaar van een koortslip bij een baby zit hem erin dat het herpes virus zich kan verspreiden naar de hersenen en andere organen. Als het virus zich verspreidt naar de hersenen kan de baby een hersenvliesontsteking krijgen. Het kan tot permanente schade of zelfs een fatale afloop zorgen.

Hoe kun je koortslip baby voorkomen of het risico verkleinen?

Koortslip babyAls je zelf een koortslip heb, knuffel en zoen je baby niet. Was heel goed je handen en probeer alles wat een baby in zijn/haar mond kan steken goed schoon te maken vooraf. Het beste is om een mondkapje te dragen tijdens verzorging en voeding geven als jezelf een koortslip besmetting hebt.

Mijn baby heeft een koortslip, wat nu?

Heeft je baby de volgende symptomen en is je baby jonger dan 3 maanden? Neem dan direct contact op met je dokter.

  • Blaasjes op of om de mond
  • Koorts
  • Slecht drinken
  • Suf zijn

Een koortslip geneest uit zichzelf weer, maar je kan bij een oudere baby de pijn verzachten met een pijnstiller. Neem voor advies over medicijn gebruik voor een koortslip contact op met je dokter of apotheker.

Lekker verder lezen