Hartslag in rust: wat zijn je normale waarden?

“Waarheen je ook gaat, ga met je hele hart” zei Confucius al. Ons hart staat symbool voor het leven, de liefde en gezondheid. Niet verwonderlijk dat zoveel bezoekers aan onze site op zoek zijn naar informatie over het juiste hartritme. Tijd daarom om stil te staan bij de vraag: wat is de juiste hartslag in rust?

Laten we allereerst kijken wat we precies onder “in rust” kunnen verstaan. Want het hart heeft altijd taken te vervullen. De hele dag trekt de hartspier samen. Iedere hartslag is goed voor het rondpompen van 4 tot 5 liter bloed. Dat proces mag niet stoppen: het is noodzakelijk om zuurstof en voedingsstoffen te transporteren door het lichaam. En tegelijkertijd afvalstoffen af te voeren. Hoe dat proces werkt is goed te zien in de video.

 

Inspanning en ontspanning

Meer ontspannen dan tijdens het slapen of rustig zitten in een stoel is een mens niet snel. Je hartslag neemt snel in tempo to bij inspanning. Hoe snel? Dat hangt dan weer samen met onder andere je gewicht, leeftijd en conditie. De hartslag voor mannen en vrouwen varieert ook. Daarom maken we ook hier dit onderscheid.

 

Hartslag in rust voor vrouwen

Gemiddeld hebben vrouwen een hogere hartslag dan mannen. In rust komt dit neer op 76 slagen per minuut.

Hartslag in rust voor mannen

Mannen kunnen het meestal met een aantal slagen minder per minuut doen. Het gemiddelde ligt op 68 slagen per minuut.

 

Goed om te weten

Tijdens de slaap kan de hartslag verder dalen. 50 slagen per minuut is geen uitzondering, en bij sommige profsporters zijn waarden gemeten van minder dan 30 (!) slagen per minuut. Dit is een teken van een extreem krachtige hartspier die met een relatief lage inzet toch al het werk kan doen. Alle genoemde getallen gelden overigens voor volwassenen. Kinderen hebben een hogere hartslag, zeker baby’s. Bij een baby maakt het hart – ook in rust – 130 slagen per minuut.

Zelf je hartslag meten? Lees alles over de beste keuze voor een hartslaghorloge.