“Waarheen je ook gaat, ga met je hele hart” zei Confucius al. Ons hart staat symbool voor het leven, de liefde en gezondheid. Niet verwonderlijk dat zoveel bezoekers aan onze site op zoek zijn naar informatie over het juiste hartritme. Tijd daarom om stil te staan bij de vraag: wat is de juiste hartslag in rust?
Laten we allereerst kijken wat we precies onder “in rust” kunnen verstaan. Want het hart heeft altijd taken te vervullen. De hele dag trekt de hartspier samen. Iedere hartslag is goed voor het rondpompen van 4 tot 5 liter bloed. Dat proces mag niet stoppen: het is noodzakelijk om zuurstof en voedingsstoffen te transporteren door het lichaam. En tegelijkertijd afvalstoffen af te voeren. Hoe dat proces werkt is goed te zien in de video.
Inspanning en ontspanning
Meer ontspannen dan tijdens het slapen of rustig zitten in een stoel is een mens niet snel. Je hartslag neemt snel in tempo to bij inspanning. Hoe snel? Dat hangt dan weer samen met onder andere je gewicht, leeftijd en conditie. De hartslag voor mannen en vrouwen varieert ook. Daarom maken we ook hier dit onderscheid.
Hartslag in rust voor vrouwen
Gemiddeld hebben vrouwen een hogere hartslag dan mannen. In rust komt dit neer op 76 slagen per minuut.
Hartslag in rust voor mannen
Mannen kunnen het meestal met een aantal slagen minder per minuut doen. Het gemiddelde ligt op 68 slagen per minuut.
Goed om te weten
Tijdens de slaap kan de hartslag verder dalen. 50 slagen per minuut is geen uitzondering, en bij sommige profsporters zijn waarden gemeten van minder dan 30 (!) slagen per minuut. Dit is een teken van een extreem krachtige hartspier die met een relatief lage inzet toch al het werk kan doen. Alle genoemde getallen gelden overigens voor volwassenen. Kinderen hebben een hogere hartslag, zeker baby’s. Bij een baby maakt het hart – ook in rust – 130 slagen per minuut.
Zelf je hartslag meten? Lees alles over de beste keuze voor een hartslaghorloge.
Goed voor je hart zorgen
Een gezond hart (met een normale hartslag) is geen vanzelfsprekendheid. Soms lijken de leefregeltjes die je hartconditie nogal voor de hand liggend. Maar denk er toch aan: ze helpen namelijk echt! Tijd om ze nog eens op een rij te zetten:
- Stoppen met roken. We schreven het al: deze tip zal je niet verrassen. Maar veel geld uitgeven om je lichaam in slechte conditie te brengen… die logica blijft apart toch?
- Eet minder zout. Op een dag krijgen we ongemerkt heel veel zout binnen. Vooral via kant-en-klare producten. Dat is superslecht. Niet alleen voor je hart. Maar ook voor je nieren.
- Eet voldoende groente en fruit. Duhuh
- Maak je minder druk! Makkelijk gezegd. Maar dat je geen normale hartslag hebt in tijden van stress mag geen verrassing heten.
- Drink met mate. Zeker niet dagelijks.
- Bewegen aub! Bewegen is goed voor je hele lichaam. Maar zeker ook voor de motor in je lijf.
- Kies de juiste vetten! Vis is goed. Fastfood bepaald niet
Zeven tips die je hart een handje helpen. Onthoud ze goed!
In het kort
Je hart pompt bloed door je lichaam. Dat is cruciaal, want hiermee worden zuurstof, bouwstoffen en energie naar je organen gebracht. De hartslag is de pompbeweging van het hart.
Het is normaal dat je hartslag stijgt bij fysieke inspanning, ziekte of stress.
Je kunt je hartslag meten door zelf te tellen. Een goed hartslaghorloge geeft je ook een betrouwbaar beeld. Meet voor je je bed uitstapt. Dat is het meest betrouwbaar.
Helemaal zeker is dat niet. Maar Miguel Indurain (oud Tour-winnaar) had een hartslag in rust van 28 slagen per minuut. Dat is zeer uitzonderlijk. Topsprinter Usain Bolt bleef steken op 33 slagen p/m in rust.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?