Hartslaghorloge gebruiken tijdens het zwemmen? DOEN!

Home » dossier » hartslag » Hartslaghorloge gebruiken tijdens het zwemmen? DOEN!

hartslaghorlogeDoor het mooie weer trekken de fanatieke, en iets minder fanatieke zwemmers, weer naar de buitenzwembaden om te trainen. Om het maximale uit je zwemtrainingen te halen, kan je gebruik maken van een hartslaghorloge. In tegenstelling tot zwemtrainingen, wordt er bij hardloop- en fietstrainingen wél veel gebruik gemaakt van hartslagmeters. Een hartslagmeter gebruiken tijdens het zwemmen was voorheen lastig omdat het signaaloverdracht soms problemen gaf en de borstband niet waterdicht was. Maar tegenwoordig geeft het trainen met een hartslaghorloge geen problemen meer. Er zijn waterdichte hartslagmeters op de markt die zowel amateurzwemmers als professionele zwemmers kunnen helpen bij een zwemtraining. Lees hier waarom je een hartslaghorloge kan gebruiken zwemmen en welke hiervoor geschikt zijn!

Waarom een hartslaghorloge bij het zwemmen?

Een hartslaghorloge gebruiken bij het zwemmen zorgt ervoor dat je vooraf gestelde doelen eerder kan behalen. Je hartslag is namelijk een goede maatstaf voor de intensiteit van de inspanning. Als je je duurvermogen wilt verbeteren, moet je in een andere hartslagzone trainen dan wanneer je in het water springt voor een hersteltraining. Zo zijn er voor elke soort training verschillende hartslagzones. Ook krijg je tijdens zwemtrainingen vaak aanwijzingen als ‘4 keer 100 meter op 70% waarvan iedere 4e baan op 85%’. Met een hartslagmeter kan je deze aanwijzingen nauwkeuriger opvolgen, dan wanneer je puur op je gevoel afgaat. Het klinkt alsof alleen professioneel zwemmers gebruik kunnen maken van een hartslaghorloge, maar dit hoeft zeker niet. Ben jij iemand die graag zwemt om een paar kilootjes af te vallen, dan is het zwemmen met een hartslaghorloge aan te raden. Op deze manier kan je zwemmen in de juiste hartslagzone zodat je efficiënt kan afvallen. Houd er wel rekening mee dat de hartslag tijdens het zwemmen ongeveer 10-15 slagen lager ligt dan bijvoorbeeld tijdens hardlopen. Tijdens het zwemmen worden namelijk alleen de kleinere spieren van het bovenlijf en een gedeelte van de benen gebruikt.

Hartslaghorloges

Polar RCX5

De Polar RCX5 is een hartslaghorloge voor de fanatieke sporters. Vooral voor triatleten is deze hartslagmeter ideaal, omdat je eenvoudig kan schakelen tussen sporten en verschillende sportprofielen kan aanmaken. De hartslag wordt gemeten door de Polar H2 borstband, maar wij raden het aan om de Polar H3 borstband aan te schaffen. Deze band is waterdicht en geeft een analoog signaal af waardoor de meting van de hartslag onder water geen problemen geeft. Ook is deze band volgens Polar beter geschikt voor zout en chloorwater. De Polar RCX 5 zit verder comfortabel om de pols en je voelt ‘m nauwelijks.

Polar V800

hartslaghorlogeDe Polar V800 is qua specificaties te vergelijken met de RCX5. De hartslag wordt gemeten door gebruik te maken van de Polar H7 borstband. Een ander verschil met de RCX5 is de mogelijkheid om inkomende oproepen en berichten van social media te ontvangen op je hartslaghorloge (uitsluitend voor iOS). Verder is de Polar V800 waterdicht tot 30 meter. Dit horloge is sinds de update van november 2014 ook in open water te gebruiken. Polar adviseert om de GPS-functie uit te schakelen als je de hartslagmeter aan hebt om storingen te voorkomen.

Beide horloges kunnen uitgelezen worden via de computer waardoor een zwemprestatie gedetailleerd geanalyseerd kan worden. Statistieken zoals afstand en snelheid worden allemaal bijgehouden. De hartslaghorloges zijn niet geschikt om mee te duiken. Ook raden wij aan om de knoppen te bedienen voordat je het water ingaat. Op deze manier voorkom je waterschade. Mocht je na het lezen van dit artikel willen trainen met een hartslagmeter dan raden wij aan om zorgvuldig een hartslaghorloge te kiezen wat bij je past.

[bol_product_links block_id=”bol_557ed7c08273e_selected-products” products=”9200000023961397,9200000030133782,9200000019256499″ name=”Hartslaghorloges” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten