Traplopen? Buiten adem raken is normaal

Home » dossier » hartslag » Traplopen? Buiten adem raken is normaal

Trappen kom je overal tegen en je beklimt ze vaak talloze keren per dag. Hoe kan het dan dat je na een trappetje of twee a drie toch buiten adem raakt? Zelfs als je goed getraind bent en normaal moeiteloos een rondje van 10 km of meer rent? Twijfel niet aan jezelf. Trappen zijn slopers…

traplopen? Waarom je buiten adem raaktIn kantoren, stations en winkelcentra kiezen veel mensen voor lift of roltrap. Niet voor niets. Er zijn maar weinig mensen die moeiteloos trap na trap oplopen. Is dat een kwestie van conditie? Van kracht of gebrek aan souplesse? Nee, er is een andere reden waarom traplopen zwaar is.

Het verradelijke aan een klimmetje zit in de plotselinge inspanning zeggen sporttrainers. Doordat je hartslag heel snel stijgt, ontstaat de accutenbehoefte aan meer zuurstof. Je raakt buiten adem, en compenseert dit door te hijgen. Ook als je in topconditie bent.

Traplopen als fitnessoefening

Er is een reden waarom je hartslag zo snel de lucht in vliegt. Traplopen doet een beroep op verschillende spiergroepen. De beweging vraagt volgens experts meer van je lichaam dan de gemiddelde fitnessoefening.

Bij fitness is er vaak een scheiding van cardio- en krachtoefeningen. Je traint eerst je spieren, om daarna op de loopband of fiets plaats te nemen. Maar wie de trap oploopt belast z’n lichaam met een intensieve combi van cardio en kracht. Dat doe je zonder warmin-up, zodat het als een piekbelasting in je lichaam slaat. Hoe goed je conditie ook is.

Niet voor niet vormen trap-oefeningen een vast onderdeel in het trainingsprogramma van veel topsporters. Een leuke trainingssessie kwamen we op YouTube tegen.

En sta je binnenkort weer bovenaan een trap te hijgen als een oud paard? Bedenk dan dat jij weer een goede fitnessoefening hebt gehad boven de nonchalante lift-gangers. Zij moeten er een sportschoolabonnement voor betalen 🙂

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten