Allergie bij kinderen

[wpseo_breadcrumb]

In de laatste dertig tot veertig jaar is het aantal kinderen met een allergie verdubbeld. Eén op de drie kinderen heeft last van allergieën. Bij jonge kinderen komen allergieën vaker voor dat bij oudere kinderen of volwassenen. Het goede nieuws is dat allergieën die op jonge leeftijd ontwikkeld zijn, op latere leeftijd een kans hebben om te verdwijnen.Maar welke factoren hebben nu eigenlijk invloed op het ontwikkelen van allergie?

Werking afweerssysteem

Allergie bij kinderenAls het afweersysteem in de war is kan je kind een allergie ontwikkelen. Het afweersysteem behoort je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen, bij een allergie beschermt je afweersysteem jou ook tegen onschadelijke stoffen. Zo kun je vervelend reageren op bepaalde onschadelijke stoffen.

Erfelijkheid

Bepaalde erfelijkheidsfactoren zorgen ervoor dat je kind vatbaarder is voor allergieën. Over het algemeen heeft je kind een grotere kans op een allergie als allergieën in de familie voorkomen, als je kind een jongen is, kinderen uit een klein gezin, en een kind waarvan de moeder rookte en/of ongezond at tijdens de zwangerschap.

Omgevingsfactoren

Ook omgevingsfactoren spelen een rol. Als je kind de eerste maanden of jaren woont in een omgeving waar veel gerookt wordt of waar een vervuilde lucht is, is de kans ook groter op een allergie. Andere factoren zijn: flesvoeding in plaats van borstvoeding, wanneer een baby snel overgaat op vaste voedsel, of wanneer je kind al vroeg naar een crèche gaat. Wanneer deze factoren van toepassing zijn betekent dat natuurlijk niet dat jouw kind gegarandeerd een allergie krijgt. Het zijn uitsluitend factoren die de kans vergroten.

Allergie bij kinderen

De volgende allergieën komen bij kinderen veel voor:

Allergieën die je inademt, zoals huisstofmijt, stuifmeel van pollen en huidschilfers van dieren. Veel voorkomende klachten zijn een prikkelende ogen, veel niezen en een verstopte neus.

Voedselallergie. Allergie voor koemelkeiwit, kippeneiwit en pinda komen het meeste voor. Klachten die daarbij ontstaan zijn huidklachten, problemen aan de luchtwegen, maag- en darmklachten, dikke lippen, voedselweigering en prikkelbaarheid.

Vervelende klachten door een voedselallergie voorkom je door een bepaald dieet te maken voor je kind.

Een allergie is geen ziekte maar kan wel een ziekte veroorzaken bij je kind, zoals: eczeem, hooikoorts, astma, voedselallergie, anafylaxie en galbulten. Ook bestaan er allergieën voor geneesmiddelen en bijen of wespen, maar die zijn veel zeldzamer.

Vermoed je een allergie bij je kind, ga dan langs de huisarts. De huisarts verwijst je dan door naar een ziekenhuis waar bepaalde tests afgenomen worden, waarmee vastgesteld wordt waarvoor je kind allergisch is. Vind je zo’n gang naar de dokter (nog) een stap te ver? Dan kunnen thuistesten een goed alternatief vormen.

[sf_button colour=”accent” type=”standard” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/zelftesten/allergietesten” target=”_blank” icon=”ss-home” dropshadow=”no” extraclass=””]Thuistesten[/sf_button]

Meest recente berichten