Kleintjes dwingen te eten is onverstandig

[wpseo_breadcrumb]

Met een lege maag naar bed kan niet, vinden veel ouders. Dus willen ze dat hun peuter of kleuter zijn bord leeg eet. Ook al wil de kleine echt niet eten. Iedere ouder handelt met de beste bedoeling en straft of beloont. Maar is het eigenlijk wel goed? Doe je er verstandig aan om je kind te dwingen te eten?

Hongergevoel verstoord

Nee, luidt het antwoord. Je bord leeg eten hoort bij de Nederlandse cultuur, de meeste mensen zijn zo opgevoed, maar je kunt je kind beter niet te veel pushen om te eten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen die vroeger hun bord altijd leeg moesten eten, op latere leeftijd vaak te veel eten. Ze voelen niet goed meer wanneer ze nu verzadigd zijn. Hun natuurlijke hongergevoel is verstoord. Ze eten vooral uit gewoonte. De gedwongen eter van vroeger blijkt op latere leeftijd vaak een hoger BMI te hebben. Een hoog gewicht en meer vet dus.

Wennen aan nieuwe smakenLeuk eten

Samengevat: als je vroeger altijd je bord moest leeg eten, kan dat op latere leeftijd een slechte invloed hebben op je voedingspatroon. Maar als ouder wil je natuurlijk wel dat je kind genoeg (gezonde) voedingsstoffen binnen krijgt. Hoe krijg je dat nu voor elkaar? Allereerst: blijf vrolijk en gezellig en geef de moed niet op. Sommige kinderen moeten heel erg aan nieuwe smaken wennen. Blijft het gerecht toch met enige regelmaat aanbieden, in kleine porties, en de kans is groot dat je kind het op een gegeven moment wel lust. Maak het eten voor je kind ook leuk, door het bordje op een aparte manier in te richten. Niet boos worden dus, maar op de juiste manier stimuleren.

Geen zorgen

En vergeet niet dat een kind dat in jouw ogen misschien slecht eet, ongemerkt toch behoorlijk wat voedingsstoffen binnen kan krijgen. Als de kleine mee gaat met boodschappen doen, krijgt het bij de slager vaak een plakje worst, bij de bakker een stukje eierkoek en bij oma of de buurvrouw een bekertje vruchtensap. Dan is het helemaal niet erg dat er bij de lunch maar een halve boterham ingaat. En misschien eet je kind de dag erna wel goed. Dan vult hij of zij de tekorten zelf weer aan. Als je kind gewoon fit is en lekker groeit en graag speelt, hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken.

Meest recente berichten