Peuter wil niet eten, help!

[wpseo_breadcrumb]

Het kan voorkomen dat je kind niet zo’n zin heeft om te eten. Daar heeft iedereen wel eens last van. Maar moet je meteen aan de alarmbellen trekken als je peuter niet wil eten?

Redenen

Er zijn verschillende redenen voor kinderen om niet te eten. Het kan zijn dat je kind af en toe geen trek heeft en daarom soms weigert zijn bord leeg te eten. Je kind kan zich bijvoorbeeld moe of niet lekker voelen of gewoon een koppige bui hebben. Maar er kan ook meer aan de hand zijn en dan is het goed om proberen het gesprek aan te gaan met je kind. Maakt je kind zich misschien ergens zorgen over of wordt hij/zij gepest?

Gewoon overslaan

Heeft je kind een keer geen trek, dwing je kind dan niet tot eten maar sla gewoon eventjes een maaltijd over. Heeft hij of zij dan later toch trek geef je kind dan iets gezonds te eten, zoals fruit, yoghurt of een boterham.

Peuter wil niet eten; probleemeter?

Peuter wil niet etenSommige kinderen hebben moeite met het leren eten van bepaalde groente, vlees of vis, gewoon omdat ze het niet lekker vinden of de structuur van het eten vreemd vinden. Het is niet altijd even makkelijk om voor iedereen iets anders op tafel te zetten, maar probeer wel te achterhalen wat je kind dan wel lekker vindt – behalve patat, pannenkoeken en pizza. Misschien houdt jouw kind wel van salades, rauwe andijvie en witlof. En een lekker sausje, zoals een yoghurtdressing, appelmoes of gesmolten kaas, zorgen er ook voor dat kinderen al snel hun bord leeg eten.

Als je kind helemaal niets eet

Eet je kind naast het avondeten ook geen brood of gewoon helemaal niets, dan kan je kind een eetstoornis hebben. Helaas hebben veel kinderen (ook onder de tien jaar) al eetproblemen omdat ze gepest worden door anderen met hun gewicht. Terwijl er helemaal niets aan de hand is. Vermoed je dat je kind een eetstoornis heeft, ga dan eens rustig met je kind praten en probeer er snel iets aan te doen.

Tip: maak het leuk

Jonge kinderen houden ervan dat dingen leuk zijn. Maak eens een bord eens op een aparte manier op, bijvoorbeeld door het eten zo te rangschikken dat het een gezichtje wordt of een ander kunstwerkje. Leuk eten zorgt voor lege bordjes! En schep niet te veel op voor je kind, dat maakt eten overzichtelijker. Kinderen houden van sauzen. Appelmoes is een lekkere saus die je jouw kind zorgeloos bij zijn eten kan geven. Door appelmoes zelf te maken is het extra lekker en gezond.

Eet smakelijk!

 

Meest recente berichten