[wpseo_breadcrumb]
Regelmaat is belangrijker voor kinderen dan slaapduur, zo stellen onderzoekers van het University College London. Kinderen die altijd op hetzelfde tijdstip naar bed gaan doen het beter op school dan kinderen die op onregelmatige tijden naar bed gaan. Zo is te lezen in het in het Journal of Epidemiology and Community Health gepubliceerde onderzoek.
Deelnemers onderzoek
Voor het onderzoek werd het slaappatroon van meer dan 11.000 kinderen, geboren tussen 2000 en 2001 bestudeerd. De kinderen moesten verschillende slaapproeven afleggen op 3-jarige, 5-jarige en 7-jarige leeftijd. Op de leeftijd van zeven jaar werden de kinderen bijvoorbeeld getest op rekenen, lezen en ruimtelijk inzicht.
Onregelmatig naar bed
Op de leeftijd van drie jaar gaat 1 op 5 kinderen op een onregelmatig tijdstip slapen. Op de leeftijd van zeven jaar gaat meer dan de helft van de kinderen variërend tussen 07.30 en 08.30 uur naar bed.
Enkele opvallende onderzoeksresultaten:
• Kinderen uit sociaal achtergestelde gezinnen gingen vaker laat en op onregelmatige tijdstippen naar bed.
• Kinderen die op de leeftijd van drie jaar op onregelmatige tijdstippen gingen slapen, scoorden op de leeftijd van zeven jaar slechter op de schooltests.
• Meisjes van zeven die laat of op onregelmatige tijdstippen gingen slapen, scoorden slechter dan meisjes die op een vast tijdstip naar bed gingen. Bij jongens werd dit effect niet vastgesteld.
De onderzoekers concluderen dat het belangrijker is om kinderen op een vast tijdstip naar bed te sturen dan ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk kunnen slapen. Op die manier kunnen ze een vast bioritme ontwikkelen, wat belangrijk is voor hun cognitieve ontwikkeling. Mogelijk zijn meisjes hiervoor gevoeliger dan jongens.
(bron: standaard.be)
Dossiers
Snel naar de drogisterij
Wat je ook nodig hebt: bestel online en profiteer van de aanbiedingen van Bol.com.
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?