Samen ziek zijn met je kind

[wpseo_breadcrumb]

Je gevoeligheid voor bepaalde ziektekiemen is afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere je genen, gewicht en hoe goed je je voelt zijn van belang. Maar, zo blijkt uit recent onderzoek, je kinderen hebben het grootste effect. Bij ieder mens is het immuunsysteem anders. Tegen welke ziekte kiemen je goed kunt opboksen en tegen welke niet is dus voor iedereen anders. Maar nu bleek uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in samenwerking met het Britse Babraham Institute, dat mensen elkaars immuunsysteem sterk kunnen beĆÆnvloeden.

Kinderen maken je ziek

ziekHet blijkt dat veel jonge ouders ziek worden op het moment dat zij hun kind naar een dagopvang brengen. Dit komt omdat het kind van zeer grote invloed is op het immuunsysteem van de ouders. Dit komt omdat mensen die samenwonen op den duur immuunsystemen krijgen die grote overeenkomsten vertonen. Stel dat een persoon uit het gezin zeer weerbaar is tegen virussen, maar niet tegen bacteriĆ«n en een ander persoon heeft de omgekeerde neiging. Dan is het mogelijk dat een ander lid uit het gezin ook de weerbaarheid tegen virussen overneemt, maar deze verliest dan wel de weerbaarheid tegen bacteriĆ«n. De immuunsystemen gaan op elkaar lijken en dat betekent dat een gezin samen meer risico heeft op sommige ziektes en minder risico loopt op het krijgen van andere ziektes. Dit effect is er ook bij mensen die samenwonen zonder kinderen. Maar nu blijkt dat het effect sterker wordt wanneer mensen samen een kind groot brengen,Ā  het kind speelt een belangrijkere rol voor je immuunsysteem dan genen, gewicht, geslacht of hoe je je voelt.

Alles delen

Wanneer je samen een kind groot brengt deel je alles, ook al je bacteriƫn en virussen. Door deze langdurige uitwisseling van bacteriƫn en virussen tussen ouders en kinderen lijken ook de immuunsystemen van een gezin op elkaar. Deze systemen reageren namelijk op dezelfde bacteriƫn en virussen. Hierdoor heb je vaak samen met je kind griep. Maar gelukkig ben je ook samen gezond!

Meest recente berichten