Tablet en smartphone maken bijziend

[wpseo_breadcrumb]

Misschien denk je dat het een fabeltje is, maar het is de waarheid. Wie veel op zijn of haar tablet en smartphone kijkt, wordt bijziend. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar op alle plaatsen in de wereld waar mensen veel digitaal werken. In sommige steden van Azië is nu al bijna 90 procent van de mensen bijziend. Simpelweg door het langdurig turen op een beeldscherm.

Epidemie

Ze noemen het zelfs al de bijziendheidsepidemie. Er is ook al veel onderzoek naar gedaan. Zo zijn er in Nederland grote groepen kinderen gevolgd vanaf hun geboorte tot en met hun zesde. De meeste kinderen die veel gebruik maken van tablets krijgen een afwijking aan hun ogen. Ogen stellen zich van nature zoveel mogelijk scherp op één punt. Alles eromheen wordt dan wazig. Maar als je als jong kind veel op een klein schermpje pal voor je neus kijkt, vergroeien je ogen min of meer. Ze blijven scherp staan op dat ene punt dichtbij.

Ernstige oogafwijking 

Van nature goed in de verte kunnen kijken is dan voorbij. Als je dan een verkeersbord op een paar meter afstand wilt lezen, moet je je ogen al een beetje samenknijpen. En dat wordt alleen maar erger in de loop van de tijd. Je kunt die oogafwijking niet meer ongedaan maken en dat ernstig. Het dragen van een bril of contactlenzen is dan vaak noodzakelijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat van een groep van  5000 jongeren nu al ruim twee procent bijziend is. Verwacht wordt dat 50 procent van deze groep jongeren bijziend zal zijn tegen de tijd dat ze 20 jaar zijn.

Buiten spelen

Als ogen eenmaal zijn aangetast wordt de bijziendheid alleen maar erger. Met als resultaat dat veel jonge kinderen van nu, die dus opgroeien met smartphones en tablet, als volwassene extreem slechtziend zullen zijn. Het advies van de deskundigen is om jonge kinderen niet langer dan een half uur achter elkaar op een tablet, computer of telefoon te laten kijken. Ze moeten hun oogspieren actief trainen door ook veel in de verte te kijken. Dat betekent veel naar buiten. Lekker spelen of een rondje hardlopen. Bewegen. Minimaal twee uur per dag.

Meest recente berichten