Ouderdomssuiker wat zijn de eerste symptonen
Gemiddeld heeft vier procent van de Nederlanders diabetes, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar na het 45ste levensjaar neemt dit aantal procentueel flink toe. Zo heeft maar liefst acht procent van de mannen tussen de 45 en 54 jaar last van diabetes en bij 65-plussers ligt dit aantal zelfs op meer dan twaalf procent. Als je op latere leeftijd diabetes krijgt noemen we dit ook wel ouderdomssuiker.
Wat is ouderdomssuiker?
Ouderdomssuiker – ook wel diabetes type 2 – is een ziekte waarbij het lichaam niet in staat is de glucosespiegel in het bloed op peil te houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel door middel van het hormoon insuline. Koolhydraten uit je eten komen als glucosedeeltjes in je bloed terecht. Waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Daarop geeft je alvleesklier insuline af. De insuline zorgt ervoor dat de glucose door je lichaamscellen wordt opgenomen. Je bloedsuikerspiegel daalt weer. Bij iemand met diabetes gaat dit echter mis. Bij jeugddiabeten werkt de insulineproductie niet en bij mensen met ouderdomssuiker reageert het lichaam niet meer op de insuline. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel.
Glucose is belangrijk voor ons lichaam omdat het de brandstof voor onze spieren en organen is. Niet alleen in zoete producten vind je glucose, maar ook in sommige groenten, melk en aardappelen. Bij mensen met diabetes blijft de glucose in het bloed en kan deze niet worden opgenomen door de cellen. Daardoor blijft je bloedsuiker hoog en mist je lichaam brandstof. Je lichaam zal proberen het overschot aan suiker op een andere manier kwijt te raken.
Hoe groot is de kans dat jij Ouderdomssuiker hebt of krijgt?
Het glucosetekort treft ook het hongercentrum van je lichaam. Dat reageert door de eetlust te stimuleren. Daardoor hebben onbehandelde diabeten voortdurend honger en eten ze veel. Echter uit zich hier wel het verschil tussen jeugddiabeten en mensen met ouderdomssuiker. Jeugddiabeten worden ondanks hun eetpatroon graatmager, terwijl mensen met ouderdomssuiker vaak met overgewicht kampen.
Bij een gezond persoon schommelt het bloedspiegel gedurende dag tussen de 4 en 8 mmol/l. Je spreekt van diabetes als de bloedsuikerspiegel boven de 11 mmol/l uitkomt.
Hoeveel komt diabetes voor?
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had in 2009 vier procent van de Nederlanders diabetes. Opvallend is dat dit aantal de afgelopen jaren is toegenomen. In 2001 had namelijk nog maar drie procent van de bevolking last van suikerziekte. Uit die cijfers blijkt dat de ziekte meer voorkomt onder ouderen en mannen. Waar nog geen procent van de vrouwen tussen de 18 en 24 jaar kampt met diabetes, is dit onder mannen van 75 jaar en ouder ruim twaalf procent. In de cijfers is te zien dat er na het 40ste levensjaar een forse procentuele toename is van het aantal diabetespatiënten. Andere opvallende constateringen van het CBS waren dat de diabetespatiënt vaak lager dan gemiddeld is opgeleid. Tevens komt de ziekte vaker voor onder Nederlanders van Surinaamse afkomst. Zij hebben in gemiddeld zes procent van de gevallen last van suikerziekte.
Bekijk ook de video van het Maastricht Universitair Centrum.
Kun je ouderdomssuiker voorkomen?
Diabetes type 2 is niet erfelijk, maar de kans is wel groter als meer mensen in je familie last hebben van ouderdomssuiker. Echter of je daadwerkelijk diabetes krijgt heeft meer te maken met je levensstijl. Daarom kun je in een groot aantal gevallen diabetes type 2 voorkomen of uitstellen, volgens het Diabetes Fonds. Ook als diabetes type 2 in je familie voorkomt. Dit doe je volgens het Diabetes Fonds door gezond te leven. Zo adviseren ze dagelijks minimaal een half uur matig-intensief te bewegen en op gewicht te blijven. ‘De kans op diabetes type 2 wordt meteen al kleiner wanneer iemand een paar kilo afvalt’, aldus het Diabetes Fonds. Daarnaast hebben een gezonde voeding en stoppen met roken ook een positief effect op de kans dat je ouderdomssuiker krijgt.
Hoe herken je ouderdomssuiker?
Diabetes type 2 begint langzaam. Hierdoor kan het zijn dat je nauwelijks iets merkt van de klachten en jaren met de ziekte rondloopt. Ouderdomssuiker is echter te herkennen aan één of meerdere van de volgende klachten:
- Vaak dorst en veel plassen
- Veel moe zijn
- Last van je ogen (branderige ogen en/of slecht zien)
- Slecht genezende wondjes
- Kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
- Infecties die vaak terugkomen
Wil je zeker weten of je ouderdomssuiker hebt? Bezoek dan een arts. Is dat nog een stap te ver? Overweeg dan een glucosetest voor thuis: betrouwbaar en betaalbaar.
Als je één van de bovenstaande klachten hebt betekent dit niet dat je ook meteen ouderdomssuiker hebt. Om hierover uitsluitsel te geven kan de huisarts een bloedtest doen. Herken je één of meerdere van de bovengenoemde klachten, maar wil je niet meteen naar de huisarts? Doe dan een zelftest! Hiervoor kan je online een eenmalige diabetestest kopen of een herbruikbare bloedsuikermeter.