Nachtzweten oorzaken en oplossingen

Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. De oorzaak van nachtzweten is niet altijd duidelijk. Sommige aandoeningen kunnen een rol spelen, maar er kunnen ook hormonale factoren zijn en soms zijn medicijnen de boosdoener. Wat kun je doen tegen nachtelijk zweten?

Transpireren

Transpireren vinden we vaak vervelend, maar zweten is erg nuttig voor ons lichaam. Door te transpireren wordt onze lichaamstemperatuur op een natuurlijke manier constant gehouden. De hersenen reageren op een verhoogde temperatuur door de bloedstroom te versnellen en door de afgifte van enkele signaalstoffen. Bloedvaten verwijden zich en voeren zo warmte af, en de 5 miljoen zweetklieren in het lichaam produceren extra vocht. Door de verdamping van vocht op de huid koelt het lichaam weer af.

Nachtzweten

Bij nachtzweten kan soms de omgeving een rol spelen. De slaapkamer kan te warm zijn of de slaapkleding, dekens, dekbed of het matras isoleren te goed. Het transpiratievocht kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven. Maar nachtzweten heeft in de meeste gevallen een andere oorzaak dan een te warm bed.

Ken je baboe dekbedden? Deze luchtige dekbedden hebben als eigenschap dat ze veel vocht opnemen. Ze slapen ook zeer comfortabel.

Een bamboe dekbed neemt misschien de oorzaak van nachtzweten niet weg. Maar het helpt sterk bij het terugbrengen van de last die je ervan hebt,

Badend in het zweet wakker worden

Nachtzweten, dus overmatig transpireren, tijdens de nacht kan een tijdelijk ongemak zijn en na enkele weken weer overgaan. Maar nachtzweten kan¬†een lang aanhoudend probleem zijn, waarbij vaak sprake is van ‚Äėbadend in het zweet‚Äô wakker worden. Nachtkleding, dekbed en kussen kunnen doorweekt aanvoelen.

In de meeste gevallen van nachtzweten is er sprake van aanwijsbare oorzaken, al zijn die niet altijd eenvoudig te vinden. Nachtzweten komt vaak voor bij vrouwen in de overgang. Nachtelijke opvliegers zorgen voor een snelle toename van de lichaamswarmte en de afgifte van enkele stresshormonen. Een overmatige zweetproductie is het gevolg. Als je wilt weten of je in de menopauze zit kun je snel en anoniem online een menopauzetest bestellen.

Nachtzweten: oorzaken

Bij sommige mensen blijft ook na onderzoek de oorzaak van overmatig zweten onbekend. Dat wordt idiopathische hyperhidrose genoemd. Het komt voor bij ongeveer 1 procent van de mensen. Ze hebben er meestal ook overdag last van. Er is sprake van hyperhidrose als een oksel in vijf minuten tijd ruim honderd gram vocht produceert.

Wat veroorzaakt nachtzweten?

 • Hormonale veranderingen, zoals de overgang
 • Medicijnen, met name antidepressiva
 • Chemotherapie
 • Stress
 • Hormonale veranderingen door pilgebruik
 • Afname van testosteron bij mannen
 • Suikerziekte
 • Tuberculose
 • Een overactieve schildklier
 • Koorts veroorzakende infecties
 • Gepeperd eten
 • Alcoholgebruik

Naar de huisarts

Je kunt samen met de huisarts proberen de oorzaak van nachtzweten te achterhalen. Dat is zeker aan te raden als je een ziekte vermoedt. De arts kijkt ook naar andere symptomen die samen mogelijk een verklaring kunnen vormen voor het nachtzweten. Nachtzweten kan soms ook wijzen op een HIV-infectie of bepaalde vormen van kanker. Er zijn dan vaak ook andere klachten, zoals onverklaard verlies van gewicht.

Wat helpt tegen nachtzweten?

Wie last heeft van nachtzweten kan proberen de oorzaak weg te nemen of de vochtproductie te beperken. Gebruik voor het bed en voor de nachtkleding bij voorkeur dun katoen. Een goed ventilerend matras kan een positief effect hebben als je last hebt van nachtzweten. Er bestaat speciaal beddengoed zoals Aerosleep om juist het matras te beschermen of extra te ventileren. In deze video van RTL Lifestyle Experience wordt de werking hiervan toegelicht.

Zorg ook voor goede natuurlijke ventilatie op de slaapkamer. Mensen met een stressvol bestaan zijn gebaat bij extra momenten van ontspanning. Lees bijsluiters van medicijnen en anticonceptiemiddelen na en overweeg eventueel in overleg met de arts een ander middel. Onderzoek of het beperken van gekruid eten en alcohol een gunstig effect heeft.