Anticonceptie, wat wil ik?

Home » tiener » Anticonceptie, wat wil ik?

Anticonceptie beschermt je tegen zwangerschap. Er zijn verschillende soorten anticonceptie. Sommige kunnen daarnaast helpen om puistjes of ongesteldheidsklachten te verminderen. Maar hoe beslis je waar je voor gaat? Wat zijn je opties?

De pilde pil

De anticonceptiepil is een pil die je drie weken slikt en daarna een week niet. Een dergelijke week heet je stopweek. In die stopweek word je ongesteld. De anticonceptiepil bevat hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je niet zwanger kunt worden. Sommige pillen bevatten bovendien hormonen die ervoor zorgen dat je minder last krijgt van puistjes. Indien je een dergelijke pil wilt, dan kun je dit aangeven bij je huisarts. De pil brengt regelmaat aan in je menstruatiecyclus. Hierdoor kunnen ongesteldheidsklachten verminderen.

Het spiraaltje

Je hebt twee soorten spiraaltjes, het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Het spiraaltje is T-vormig en wordt door een dokter of gynaecoloog ingebracht. Dit inbrengen kan even pijn doen, maar vervolgens hoef je er vijf jaar niet aan te denken. Het hormoonspiraaltje werkt door hormonen af te geven in je lichaam. Bij het koperspiraaltje worden de zaadcellen  inactief gemaakt door het koper. In het geval van het hormoonspiraaltje worden je bloedingen minder erg en kunnen de bloedingen volledig wegvallen. Voor het koperspiraaltje  geldt dat je nog ongesteld wordt en bestaat de mogelijkheid dat de ongesteldheid langer duurt.

De pleister

De anticonceptiepleister lijkt qua cyclus een beetje op de pil. Gedurende drie weken draag je de pleister, daarna houd je een stopweek en word je ongesteld. Het is de bedoeling dat je elke week een nieuwe pleister opdoet. In de pleister zitten hormonen die door de huid in de bloedbaan terecht komen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je niet zwanger kunt worden.

De anticonceptiering

Bij de anticonceptiering plaats je een ring in je vagina. Het inbrengen van een anticonceptiering is vergelijkbaar met een tampon. Gedurende drie weken laat je deze ring zitten. In de tijd dat de ring in je vagina zit geeft de ring dezelfde hormonen af als de pil en de pleister. Na drie weken haal je de ring er weer uit en las je een stopweek in. Vervolgens plaats je weer een nieuwe ring in.

De prikpil

De naam zegt het al: de prikpil is een injectie die jou beschermt tegen zwangerschap. Een keer in de drie maanden moet je langs de dokter om een prik te halen. De injectie bevat hormonen die jou drie maanden lang beschermen tegen zwangerschap. Bij deze vorm van anticonceptie kan na een jaar de menstruatiegirl-547836_1280 helemaal wegvallen. Nadat je stopt met de prikpil duurt het een jaar voor je weer zwanger kunt worden.

Het staafje

Net als het spiraaltje wordt het staafje door een dokter geplaatst. Het staafje wordt onder je huid in je bovenarm geplaatst. Nadat deze geplaatst is ben je gedurende drie jaar beschermd tegen zwangerschap. Gedurende drie jaar geeft het staafje een kleine hoeveelheid hormonen af in je lichaam die ervoor zorgen dat jij niet zwanger kan worden. De mogelijkheid bestaat dat je ongesteldheid helemaal weg gaat of minder wordt als je een staafje in je bovenarm hebt laten plaatsen.

Doe de test

Kun je na aanleiding van dit artikel nog geen keuze maken? Doe dan de test. De uitslag van deze test geeft aan de hand van jouw antwoorden twee opties die bij jou passen. Om daadwerkelijk te beginnen met een anticonceptiemiddel moet je een afspraak maken bij je huisarts. Hij of zij kan je vervolgens verder helpen.

Anticonceptie is een middel dat je beschermd tegen zwangerschap. Om jezelf te beschermen tegen SOA’s is het gebruik van een condoom verstandig.

[bol_product_links block_id=”bol_54bd1e9f961c9_selected-products” products=”9200000013566716,9200000013566726″ name=”condooms” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”650″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Lekker verder lezen