Van alle seksueel overdraagbare aandoeningen is chlamydia een heel bekende. Het is de meest voorkomende onder Nederlanders. Toch weten veel mensen niet welke symptomen kunnen duiden op chlamydia en wat de gevolgen van deze geslachtsziekte zijn. In dit artikel lees je er meer over.
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die met name veel voorkomt onder jongeren. Het is een bacteriële infectie die je niet alleen tijdens de gewone geslachtsgemeenschap kunt oplopen, maar ook tijdens anale seks en orale bevrediging. Dit komt doordat de bacterie zich nestelt in de slijmvliezen. Deze bevinden zich niet alleen in en rondom de vagina, penis en anus, maar ook in je keel en ogen. Chlamydia is een aandoening met grootse gevolgen. Als de geslachtsziekte niet behandeld wordt, verspreidt de bacterie zich door het lichaam. Daardoor kunnen ontstekingen ontstaan die uiteindelijk onvruchtbaarheid tot gevolg kunnen hebben. De ontstekingslittekens kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een verkleving van de eileiders. Door een snelle behandeling van chlamydia en de ontsteking kan dit echter voorkomen worden.
Symptomen chlamydia; zo herken je ze!
Het kan zijn dat je met chlamydia besmet bent, maar er niets van merkt. De eerste symptomen van de geslachtsziekte zijn niet ernstig en duiken pas na één tot drie weken na de besmetting op. De seksueel overdraagbare aandoening wordt in de meeste gevallen pas ontdekt als er complicaties zijn. Symptomen die bij vrouwen op chlamydia kunnen wijzen zijn: vaginale bloedingen tijdens of na het vrijen, bovengemiddelde afscheiding, of afscheiding die anders is dan gebruikelijk, pijn in de onderbuik, een branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen of pijn rechtsboven in de buik. Bij mannen veroorzaakt de SOA meestal een ontsteking van de urineleider waarbij de penis etter of slijm uitstoot. In sommige gevallen is er pijn bij het plassen. Een ander symptoom van chlamydia is witte, waterige en doorzichtige afscheiding afkomstig uit de penis of pijn en zwelling in de teelballen. Ongeveer 50 procent van de mannen ervaart geen symptomen.
Ik heb chlamydia symptomen, wat nu?
Wanneer je na bovenstaande symptomen, chlamydia vermoedt kun je een SOA-test doen. Dit kan vanaf ongeveer twee weken na de besmetting. Vanaf dat moment kan de bacterie die chlamydia veroorzaakt pas echt opgespoord worden. Dit kan je bij de huisarts laten doen, maar ook gewoon thuis. Dit als je het bijvoorbeeld prettig vindt om anoniem te blijven. Voor vrouwen is er een specifieke chlamyida test van Test-Point. Deze geeft op basis van een uitstrijkje duidelijkheid over de aanwezigheid van de geslachtsziekte. Als je je ook wilt laten testen op gonorroe en trichomonas (twee geslachtsziekten die vaak in combinatie met chlamydia voorkomen), dan kun je de Chlamydia lab-zelftest van soapoli-online doen. Hierbij maak je zelf een uitstrijkje (vrouw) of doe je wat urine in een potje (man). Deze wordt door een laboratorium onderzocht. Enkele dagen later kun je online de uitslag bekijken aan de hand van een unieke code. Ook bij de GGD krijg je je uitslag op die manier.
Hoe wordt chlamydia behandeld?
Chlamydia is goed te behandelen met bijvoorbeeld een antibioticakuur. Na slechts twee dagen ervaren veel mensen al minder klachten en na tien dagen ben je genezen. Let op: de ziekte blijft besmettelijk tot ongeveer een week na behandeling.
[bol_product_links block_id=”bol_54b8fec673ed0_selected-products” products=”9200000010134931,9200000005138561″ name=”thuistest” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”650″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]