Koemelkallergie

[wpseo_breadcrumb]

Een koemelkallergie (koemelkeiwitallergie) is een voedselallergie. Als iemand allergisch voor koemelk is, zijn het eigenlijk de eiwitten uit de koemelk waarvoor iemand allergisch is. Jouw lichaam reageert heftig op deze eiwitten door antistoffen (histamine) aan te maken. De allergische reacties worden veroorzaakt door deze antistoffen, niet door de koemelkeiwitten. Koemelk wordt vaak verward met lactose-intolerantie. Bij dit laatste kunnen mensen melksuiker moeilijk of niet verteren.

koeWat is de oorzaak van een koemelkallergie?

Koemelkallergie komt net als kippenei-allergie vooral veel bij baby’s voor. Dat komt omdat het maag-darmstelsel van baby’s nog niet helemaal volgroeid is en de eiwitten uit de koemelk niet goed worden afgebroken. Zo komen niet volledig verteerde eiwitten in het bloed terecht. Het lichaam kan deze eiwitten aanzien als lichaamsvreemde stof. Het lichaam maakt dan antistoffen aan tegen deze eiwitten.

Wat zijn de symptomen van koemelkallergie?

Allergische reacties leveren vaak verschillende klachten op. De meest voorkomende symptomen van koemelkallergie zijn:

  • Huidproblemen (eczeem, huiduitslag, jeuk)
  • Maag- en darmklachten (overgeven, diarree, verstopping, buikpijn, darmkrampen)
  • Klachten aan de luchtwegen (kortademigheid, piepende ademhaling)

Wat te doen bij koemelkallergie?

Vaak gaat een koemelkallergie vanzelf over. Kinderen groeien eroverheen, vanaf hun eerste verjaardag. In de tussentijd kunt u koemelk vermijden. Er zijn voldoende alternatieven voor koemelk:

  • Geitenmelk
  • Paardenmelk
  • Sojamelk
  • Hypo-allergene flesvoeding

In gerechten kun je koemelk vervangen door kokosmelk, rijstemelk of sojamelk.  Het is altijd verstandig om een huisarts te raadplegen als je een koemelkallergie vermoedt, maar je kunt ook makkelijk zelf een test uitvoeren met een Allergie-Check melk.

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/allergie-check-melk” target=”_blank” icon=”ss-search” dropshadow=”no” extraclass=””]Allergie-Check melk[/sf_button]

   

Meest recente berichten