Pil vergeten, wat nu?

Home » tiener » Pil vergeten, wat nu?

Pil vergetenDe anticonceptiepil is een van de meest gebruikte medicijnen in het leven. Over het algemeen is het grootste nadeel van de pil: het vergeten om in te nemen. Dit leidt vaak tot een voor iedere vrouw bekend stressmoment. Wie de pil vergeet, komt in een doolhof terecht aan maatregelen. Zo is er verschil tussen het soort anticonceptiepil, het merk van de pil en moet je ook nog eens rekening houden met de slikweek en het aantal vergeten pillen.

‘Wat moet ik doen als ik de pil ben vergeten?’

‘Wat moet ik doen als ik de anticonceptiepil ben vergeten?’. Het is een veelgestelde vraag aan Sense, een organisatie die informatie geeft aan jongeren over seks. “Vaak zijn het de meiden tussen vijftien en negentien jaar die bellen met deze vraag. Zij slikken de pil meestal nog niet heel lang, worden niet wijs uit de bijsluiter en willen ook niet naar de huisarts. Zij vinden het vervelend of stom van zichzelf dat zij de pil zijn vergeten. Het is ook gewoon een schrikmoment, terwijl je snel moet handelen,’’ vertelt een mannelijke werknemer van Sense die door zijn functie anoniem wil blijven.

Advies van Sense

Als deze vraag via chat, mail of telefoon binnenkomt, dan onderneemt Sense vier stappen. “Als eerste brengen we in kaart wat voor risico’s er zijn gelopen qua zwangerschap. Daarvoor moet je alle details weten, zoals welke pil er is vergeten, in welke slikweek de pil is vergeten en hoeveel pillen er achter elkaar zijn vergeten. Ook kijken we naar het risico dat er wordt gelopen qua geslachtsziektes. Op basis van deze stappen wordt er eventueel gekeken of er een morning-afterpil nodig is en/of het meisje toch even langs de huisarts moet gaan.’’

Past deze anticonceptie bij je?

“Als laatste vragen we altijd iets verder door, zoals hoe het met diegene gaat. Het is bijvoorbeeld relevant om te weten of het meisje de pil vaak vergeet. Wij kunnen dan tips geven voor het onthouden van de pil. Soms is een alarmklok op telefoon of het leggen van de pilstrip naast de tandenborstel al genoeg. Daarnaast wordt er gekeken naar de anticonceptie zelf. Werkt deze wel voor haar en wat zijn er anders voor mogelijkheden?’’. Andere mogelijkheden zouden naast het gebruik van een condoom, een spiraaltje, het implantatiestaafje, de prikpil, de anticonceptiepleister of de vaginale anticonceptiering kunnen zijn.

Risico op zwangerschap

Medewerkers van Sense werken met factsheets om te kijken welke risico’s er zijn gelopen qua zwangerschap.  “Ik ben opgeleid om advies te geven over gezondheid en seks, maar omdat elke pil anders is, moet ook ik vaak iets opzoeken over het vergeten van de anticonceptiepil,’’ vertelt de medewerker.

Handleiding bij het vergeten van de pil

Hieronder een handleiding* voor het vergeten van de eenfase-, de tweefasen- en de driefasenpil, maar niet voor de minipil. In tegenstelling tot de minipil (bevat alleen progestageen en minder hormonen) bevatten de eenfase-, tweefasen- en driefasenpil een variërende dosis oestrogeen en progestageen en is daarmee anders dan de minipil.

Minder dan 12 uur te laat met innemen?

Ben je minder dan 12 uur te laat met het innemen van de pil, dan is de werking ervan niet verminderd.

Ben je meer dan 12 uur te laat met innemen?

Ben je meer dan 12 uur te laat met het innemen van de pil, dan kan de werking ervan zijn verminderd. Hoe meer tabletten je achter elkaar bent vergeten, des te groter wordt de kans dat de werking van de pil is verminderd. De kans op onvoldoende bescherming tegen zwangerschap na het vergeten van de anticonceptiepil is het allergrootste aan het begin of einde van de strip.

Dan gelden de volgende regels:

Pil vergeten in week 1

Neem de vergeten pil alsnog in. Ook als dat betekent dat je nu twee pillen tegelijk slikt. Neem verder de tabletten weer op de normale tijd in en gebruik gedurende 7 dagen extra voorbehoedmiddelen. Als je in de week vóór het overslaan van de pil seks hebt gehad, dan moet je rekening houden met een kans op zwangerschap. Eventueel komt dan de morning-afterpil nog in aanmerking. Neem in dat geval daarom meteen contact op met je arts.

Pil vergeten in week 2

Neem de vergeten pil alsnog in. Ook als dat betekent dat je nu twee pillen tegelijk slikt. Neem verder de pillen weer op de normale tijd in. De werking van de pil is niet verminderd, dus je hoeft geen extra voorbehoedmiddelen te gebruiken.

Pil vergeten in week 3

Je kan kiezen uit twee mogelijkheden:

1. Neem de vergeten pil alsnog in. Ook als dat betekent dat je nu twee pillen tegelijk slikt. Neem verder de tabletten weer op de normale tijd in. Sla daarnaast de stopweek over en ga meteen door met de volgende strip.

2. Je kan ook stoppen met de betreffende strip en na een stopweek van 7 dagen (tel wel altijd de dag mee waarop je de tablet bent vergeten) verder gaan met de volgende strip. Als je op je vaste startdag met een nieuwe strip wil beginnen, mag je een stopweek van minder dan 7 dagen aanhouden.

Meer dan 1 pil vergeten?

Ben je meer dan 1 pil vergeten? Neem dan contact op met je arts.

Lees de bijsluiter of neem contact op

*Er bestaan meerdere soorten en merken van de pil. Lees daarom altijd de bijsluiter goed door, want de regels kunnen verschillen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je huisarts of Sense.

Auteur: Michelle Sakkers

 

Lekker verder lezen