SOA thuistest; wat je moet weten

Home » dossier » soa » SOA thuistest; wat je moet weten

Heb je onlangs onveilige seks gehad en maak je je daar zorgen over? Of heb je al een tijdje vervelende intieme klachten, maar durf je ze niet met je huisarts te bespreken? Dan is een SOA thuistest misschien wel iets voor jou! Met zo’n test ontdek je of je een geslachtsziekte onder de leden hebt zonder dat je daar met anderen over hoeft te praten. We zetten de voordelen voor je op een rij.

Anoniem controleren op geslachtsziekten

Het grootste voordeel dat veel mensen ervaren is dat je bij een SOA thuistest de huisarts ontloopt. Je hoeft geen persoonlijke vragen te beantwoorden over je onveilige vrijpartij, maar neemt zelf een SOA test af. De gedachte aan een eventuele geslachtsziekte is tenslotte al gĂȘnant genoeg zonder dat je daar met een arts over hoeft te praten. Soa zelftestDoordat je de test zelf uitvoert is hij ook nog eens anoniem. Er komt geen aantekening in je medisch dossier en je hoeft ook niet bang te zijn dat mensen via via te weten komen van je onveilige vrijpartij. Je bestelt een SOA thuistest online, voert in je eigen omgeving het onderzoek uit en krijgt over het algemeen direct de uitslag te zien. Bij sommige SOA Thuistests moet je een monster (urine of uitstrijkje) naar een laboratorium sturen. Ook hierbij is anonimiteit gewaarborgd doordat er wordt gewerkt met een code in plaats van je naam. Je stuurt je monster voorzien van een code op en kan later online – met deze code – de uitslag bekijken.

Niet afhankelijk van de agenda van de dokter

Een doktersafspraak komt eigenlijk nooit goed uit. Het betekent vaak dat je andere afspraken moet verzetten, omdat er alleen op een onmogelijk tijdstip een gaatje is in de agenda van de dokter. Bij een SOA thuistest is jouw agenda leidend. Je bestelt de test online, de volgende dag heb je hem in huis en vanaf dan kun je op een moment dat het jou uitkomt de test uitvoeren. Je hoeft dus geen afspraken te verzetten of je in allemaal bochten te wringen. Je voert de test gewoon uit wanneer jij tijd hebt.

Door SOA thuistest niet onnodig naar de dokter

Als je één keer per ongeluk onveilig hebt gevreeën voelt het wat overdreven om meteen naar de huisarts te gaan voor een SOA test. Dat voelt voor veel mensen wat overdreven. Je wilt niet voor elke wissewasje naar de dokter. Een SOA thuistest biedt dan uitkomst. Daarmee kan je thuis controleren of je wellicht een geslachtsziekte onder de leden hebt. Als dat inderdaad het geval is kan je dan altijd alsnog naar de huisarts gaan.

SOA ThuistestBinnen een kwartier duidelijkheid over geslachtsziekte

Een ander voordeel aan de SOA thuistest is dat je relatief snel duidelijkheid hebt over het wel of niet aanwezig zijn van een geslachtsziekte. Zo geeft de chlamydiatest van Test-Point binnen een kwartier uitsluitsel en heb je bij de laboratorium testen binnen enkele dagen na ontvangst de uitslag. Dat betekent dat je vrij snel uit je onzekerheid verlost kan worden.

Wat als de SOA thuistest positief blijkt te zijn?

Als de SOA thuistest positief blijkt te zijn hoef je niet meteen in paniek te raken. De meeste seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia, gonorroe en herpes, zijn met antibiotica te genezen. Je moet er wel vroeg bij zijn want als de infectie zich jarenlang verspreidt brengt deze ernstige schade toe aan je lichaam. Als je SOA thuistest dus aangeeft dat je een geslachtsziekte onder de leden hebt, dan is het altijd raadzaam alsnog contact op te nemen met een arts.

[bol_product_links block_id=”bol_54b8d2648488b_selected-products” products=”9200000009297929,9200000010134943″ name=”thuistest” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”540″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Lekker verder lezen