5 redenen waarom het je niet lukt om af te vallen

Home » uitgelicht » 5 redenen waarom het je niet lukt om af te vallen

Afvallen is voor veel mensen een strijd.Ā  Het kan veel negatieve gevoelens en frustraties met zich mee brengen. Vooral als het niet lukt. In dit artikel lees je 5 redenen die ervoor zorgen dat het jou niet lukt om af te vallen.

1. Je denkt dat je gezond eet maar doet het niet

Er is een kans dat jij denkt dat je gezond eet maar dat helemaal niet doet.Ā Want wat is gezond eten eigenlijk? Voor veel mensen is dit onduidelijk en dat is niet gek. Er is veel informatie beschikbaar die elkaar keer op keer tegenspreekt, waardoor we niet goed weten wat we moeten eten.

Om voor jezelf te bepalen of iets gezond is kun je kijken naar hoe eerlijk en echt het product is dat je eet. Echt voedsel is niet industrieel bewerkt en komt uit de natuur. Het bevat geen chemische toevoegingen. Zo weet je dat je niet allerlei stoffen binnenkrijgt die processen in je lichaam kunnen verstoren, die het afvalproces belemmeren.

Light frisdrank en producten met 0 % vet zijn voorbeelden van producten waarbij je het gevoel hebt dat je gezond bezig bent. Echter bevatten deze veel lege calorieƫn die niets voor je lichaam doen. Echte voeding voorziet jou lichaam van energie en voedingsstoffen.

Zet de volgende voedingsmiddelen op de lijst met producten die je helpen met afvallen: vlees, vis, ei, groente, fruit, oliƫn, noten, zaden en pitten. Om je eten smaakvoller te maken kun je gebruik maken van verse kruiden als basilicum, koriander, munt, pepers, knoflook en ui. Ook hier zijn vele natuurlijke middelen voor te vinden. Zo kun je heerlijk en puur eten en zal je snel afvallen.

2. Je eet toch nog teveel koolhydratennoodles-516635_1280

In ons westerse voedingspatroon eten wij vaak drie keer per dag koolhydraten. Ze zitten bijna overal in. Brood, rijst, pasta, ontbijtgranen, pizza, aardappel zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten.

Je zal anders moeten gaan eten als je af wilt vallen of je cellulitis de baas wilt blijven, want deze producten lijken misschien niet ongezond, maar zijn dat wel. Ze zorgen er voor dat je lichaam niet meer in staat is om vet te verbranden maar de energie juist op slaat als vet.

Kijk daarom nog eens goed naar wat je eet op een dag. Bevat je voeding nog teveel uit het rijtje dat hierboven beschreven staat? Zorg dan dat je deze producten niet meer eet. Je kunt ze zo nu en dan vervangen door quinoa en zoete aardappel. Deze bevatten langzame goede koolhydraten.

Je zal merken dat het afvallen beter gaat als je koolhydraten weg laat uit je eetpatroon.

Klik hier voor meer tips over een koolhydraatarm eetpatroon.

3. Je hebt stress

Stress zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding uit balans raakt. Als je af wilt vallen is dit een groot probleem omdat de hormoonhuishouding veel processen in je lichaam regelt. Waaronder ook het proces dat ervoor zorgen dat jij af kunt vallen.

Stress zorgt ervoor dat je lichaam cortisol aanmaakt. Dit hormoon zorgt er voor dat jij vooral trek krijgt in ongezond voedsel. Ook verergert het insulineresistentie en stimuleert het de vetopslag. Als je stress hebt zal je daarom sneller toegeven aan verleidingen. Onbewust eet je meer. Het is daarom van groot belang dat jij gaat ontspannen als je wilt dat het afvallen echt gaat lukken.

Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress op afstand te houden. Regelmatig bewegen, buiten zijn in de natuur en leuke dingen doen met vrienden helpen je om minder stress te ervaren.

4. Je slaapt te weinigNachtzweten mannen

Naast stress heeft ook een goede nachtrust een grote invloed op het afvalproces. Ook dit heeft te maken met je hormoonhuishouding. Slaap beĆÆnvloedt de hormonen die het afslankproces regelen. Dit zijn het stresshormoon cortisol, het verzadigingshormoon leptine en het hongerhormoon ghreline.

Als jij te weinig slaapt raken deze uit balans. Het gevolg hiervan is dat je honger krijgt terwijl je net gegeten hebt of niet verzadigd te raken bent. Je eet daarom vaak veel meer dan je eigenlijk nodig hebt. Slapen zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding kan herstellen en weer in balans kan raken. Als jij structureel te kort slaapt zullen je hormonen uit balans blijven en is het bijna onmogelijk om af te vallen.

Om goed te kunnen slapen helpt het om vaste rituelen te ontwikkelen. Probeer dagelijks rond dezelfde tijd te gaan slapen en zet twee uur voor het slapen gaan alle apparatuur uit. Doe iets waardoor je kunt ontspannen, bijvoorbeeld ademhalen of een boek lezen. Zorg voor een koele kamer en probeer acht uur per nacht te slapen.

5. Je verwacht teveel

Ga niet elke dag op de weegschaal staan en staar je er zeker niet blind op. Kies voor de gezonde weg en wees realistisch in de doelen die je voor jezelf stelt. Tien kilo afvallen in een week terwijl je maar drie kilo overgewicht hebt is niet heel realistisch. Als je dat wel van jezelf verwacht dan kan het vies tegen vallen als het niet lukt.

Stel daarom een realistisch doel voor jezelf en heb geduld. Gun jezelf de tijd en focus je op je gezondheid en je gemoedstoestand. Want of je nu afvalt of niet, uiteindelijk gaat het erom dat je je goed voelt en gelukkig bent en daar kan geen getal op de weegschaal tegenop.

Wil jij meer lezen over een gezond, fit en vrolijk leven? Klik dan hier.

Artikel geschreven door JasperAlbas.nl

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten