Brood is hartstikke gezond

Home » volwassen » Brood is hartstikke gezond

brood

Is het eten van brood nou gezond of ongezond? Er verschenen een paar verontrustende berichten in de media, dat brood ongezond zou zijn en dat het je dik maakt. Brood wordt al jarenlang gegeten en vooral wij, Nederlanders zijn hartstikke gek op brood. De meerderheid neemt namelijk nog steeds gewoon een paar bammetjes mee naar het werk of school. En ja, brood was en blijft gewoon gezond voor je. Waarom? Dat lees je hier!

Waarom is brood gezond? 

Neem een simpele volkorenbrood. Wat is daar mis mee? Niks, zegt het Voedingscentrum. Het enige ongezonde is dat we er te weinig van eten. Volkorenbrood wordt namelijk, net als gewoon tarwebrood, gemaakt van tarwe. En tarwe staat nu bekend als schadelijk voor de gezondheid, sinds de hype die dat vertelt is overgewaaid uit Amerika. Brood werd opeens afgeschilderd als dikmakend en het zou veel darmklachten veroorzaken. Tarwe is de boosdoener: het is een van de meest gegeten granen in de wereld, maar het wordt de laatste tijd bewerkt en gemodificeerd, zodat het een stuk ongezonder is geworden dan vroeger. Je zou er ook een enorm opgeblazen gevoel van kunnen krijgen. En dat is onzin. Nog steeds wordt brood als gezond bestempeld door het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad en daardoor staat het nog steeds op de Schijf van Vijf. Tarwe is nog steeds hartstikke gezond, ook nu de bewerking ervan is veranderd. Er zitten nog net zoveel (gezonde) voedingsstoffen in als voorheen.

Welk brood is het gezondst? 

Er zijn veel verschillende soorten brood, maar welk brood is het gezondst? De basisingredi√ęnten¬†van elk brood, zijn meel, water, zout, gist of desem. Het gezonde deel van het brood zit vooral in het meel. Volkorenbrood is het gezondste brood, omdat deze is gemaakt van de hele graankorrel. Tarwebrood (of ander bruin brood) is ook gezond, maar hierbij wordt geen¬†gebruik gemaakt van de hele graankorrel. Het buitenste deel van de graankorrel is er namelijk gedeeltelijk uit gezeefd, en daar zitten nou juist de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezel in. Het ongezondste brood is witbrood. Daar zitten helemaal geen zemelen of kiemen meer in, alleen het binnenste deel van de graankorrel wordt gebruikt. Dit wordt ook wel bloem genoemd.

En speltbrood dan?

Tegenwoordig is speltbrood erg populair. Speltbrood wordt gemaakt van spelt, wat ook wel oerspelt wordt genoemd. De smaak van tarwe en spelt verschilt, want de smaak van spelt is meer nootachtig. Er wordt vaak beweerd dat speltbrood lichter verteerbaar is dan tarwebrood, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Er zitten inderdaad langzame koolhydraten in, maar precies hetzelfde geldt voor tarwe. Ook kan speltbrood net als tarwebrood worden gebakken van bloem (het binnenste deel van de graankorrel) of volkorenmeel (de hele graankorrel). Hoe gezond speltbrood is, ligt er dus aan hoe het speltbrood gebakken is. Speltbrood is niet per se gezonder dan tarwe- of volkorenbrood.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten