Wat te doen bij een Burn-Out

Home » uitgelicht » Wat te doen bij een Burn-Out

headacheZeker 1 op de 8 werknemers heeft burn-out klachten blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. 12% van de werknemers zegt het gevoel te hebben opgebrand te zijn. Dit is nog steeds een hoog aantal en daarom leggen we uit wat een burn-out is en wat je zelf, maar ook je omgeving het beste kan doen.

Wat en waarom

Bij een burn-out voel je je alsof alle energie die je hebt, opgebrand is. Alles wat je hoort of ziet is te druk en hierdoor raak je gauw geïrriteerd. Het liefste lig je de hele dag in bed en zelfs als je toch uit je bed komt heb je geen energie om ook maar iets te doen. Je raakt gauw geïrriteerd en ziet het niet meer zitten. Herken je dit? Dan heb je grote kans dat je een burn-out hebt. De oorzaken liggen meestal in de werksituatie. Als je regelmatig een onenigheid hebt met een collega, de werkdruk is te hoog of je hebt over het algemeen geen tijd om tot rust te komen kun je uiteindelijk te veel stress krijgen en hierdoor uitgeput raken.

Hoe gaat de omgeving hier mee om?

Een burn-out heb je echt niet alleen. Er zijn zelfs gevallen waarbij de directe omgeving een burn-out kreeg nadat de ander er juist weer bovenop was!  Voor zowel jezelf als je omgeving is het oppassen geblazen. Als je een burn-out hebt reageer je vaak kortaf of zelfs boos, hierdoor kan je omgeving denken dat ze maar beter uit de buurt kunnen blijven. Dit betekent soms dat jij en je partner uit elkaar kunnen groeien. Je leeft thuis langs elkaar heen omdat je omgeving je met rust wil laten en jij geen zin hebt om ook maar met iemand te praten. Daarom kun je een burn-out altijd het beste voorkomen, maar hoe doe je dat?

Voorkomen

Zoals we in het begin van dit artikel gezegd hebben komt een burn-out meestal voort uit stress. Je kan daarom het beste al beginnen met maatregelen nemen als je merkt dat je weinig energie hebt en vaker kortaf reageert. Ook kan je onderzoeken waar of bij wie je de stress aanvaart en dan kijken of je hier iets aan kan veranderen wat de stress wat weg neemt. Als je er op tijd bij bent zit je misschien net op het randje van een burn-out en ga je niet over dat randje heen. Als je toch wel met een burn-out zit kan je vrij weinig anders dan je er doorheen vechten.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten