Chocolade gezond? Dit is waarom!

Home » volwassen » Chocolade gezond? Dit is waarom!

Chocolade gezond

Is chocolade gezond? Ja! Je hoeft je dus helemaal niet meer schuldig te voelen wanneer je een reep chocolade aan het eten ben.! Chocolade is namelijk erg goed voor je en wij geven je drie redenen waarom.

Chocolade is goed voor je stemming

In chocolade zitten verschillende stofjes waarvan je blij van wordt. Deze stoffen hebben een opbeurend en oppeppend effect. Tryptofaan bijvoorbeeld. Dit stofje zit in cacao en is nodig voor de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter. En serotonine heeft weer een positief effect op je emoties, slaap, eetlust en pijnervaring. Uit onderzoek bleek ook dat tryptofaan ervoor zorgt dat depressies verminderd worden. Anandamide is ook een stof dat in chocolade zit en deze lijkt op THC uit marihuana. Anandamide zorgt voor een gelukzalig gevoel. Ook theobromine zit in chocolade en dat stofje zorgt voor een ontspannend gevoel aan zowel je lichaam en geest. Kortom: je gaat je zeker goed voelen door het eten van chocolade!

Chocolade bevat veel  anti-oxidanten

In chocolade zitten veel anti-oxidanten. Wat anti-oxidanten doen? Deze beschermen je lichaam tegen ‘giftige’ krachten van buitenaf, zoals sigarettenrook, en bijvoorbeeld vrije radicalen in de lucht die we inademen. Daardoor¬†beschermt het je lichaam tegen hart-en vaatziekten en kanker.¬†In pure chocolade zitten vooral veel anti-oxidanten, in de vorm van flavono√Įden. Een pure¬†chocoladereep bestaat voor wel 10% uit deze flavono√Įden! Melkchocolade daarentegen¬†vermindert juist de antioxidantwerking. Dus wat dat betreft is pure chocolade beter voor je dan melkchocolade.

Chocolade helpt je met afvallen

Naast dat chocolade vezels en gezonde vetten bevat, verminderen de bovenstaande stoffen je eetlust en zit je lekkerder in je vel. Wanneer je je goed voelt, eet je vaak ook gezonder dan wanneer je dat niet doet. Dus op die manier kan chocolade je helpen om af te vallen. De truc hierbij is wel dat je elke ochtend √©√©n of een paar kleine blokjes pure chocolade eet. Zo kun je je beter beheersen de rest van de dag, zonder minder geestelijke inspanning te leveren. Daarnaast ontdekte de Universiteit van Utah ook dat de¬†flavono√Įden¬†in cacao zorgen¬†voor een verhoging van de vetvrije massa in je lichaam. De vetvrije massa in je lichaam bestaat uit botten, vocht en spierweefsel. En dit zorgt weer voor het verbranden van calorie√ęn in rust. Helemaal niet verkeerd dus ūüôā

Toch bevat chocolade nog een aantal nadelen, en is het niet gezond om elke dag een hele reep chocolade te eten. Chocolade bevat namelijk veel vet en suikers, en dat is dan weer niet goed voor je. Echter kunnen een paar stukjes per dag helemaal geen kwaad!

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen & vers nieuws over gezondheid!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten