De overgang, elke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken. Voor sommige vrouwen is dit een periode waar ze amper iets van merken, maar voor veel vrouwen kan het een nare periode zijn met veel klachten. Gemiddeld genomen begint de overgang rond het 45e levensjaar. Er zijn echter uitzonderingen bij vrouwen die veel eerder of juist later in de overgang terecht komen.
Wat is de overgang?
In feite kondigt de overgang het einde van de vruchtbare periode aan van de vrouw, in medische termen wordt dit climacterium genoemd. De eierstokken maken het vrouwelijke hormoon oestrogeen minder aan. Gevolg hiervan is dat de menstruatiecyclus onregelmatig gaat worden. Denk hierbij aan periodes van hevig bloedverlies, opgevolgd door periodes met heel weinig tot geen bloedverlies. Deze periodes wisselen elkaar ook weer onregelmatig af. De overgang is dus eigenlijk de overgang naar het niet meer vruchtbaar zijn van de vrouw.
Wat zijn de klachten?
De meest voorkomende en bekende klacht zijn toch wel de opvliegers. Maar er zijn er nog veel meer. We hebben enkele op een rij gezet.
- Opvliegingen
- Depressiviteit
- Slapeloosheid
- Gewichtstoename
- Prikkelbaarheid
- Vermoeidheid
- Overmatig transpireren, vooral ’s nachts (nachtzweten)
- Onregelmatige menstratiecyclus
- Droogheid van de vagina
- Verminderde behoefte aan seksualiteit
Dat zijn nogal wat lichamelijke klachten die zich voor kunnen doen. Maar ook geestelijk kun je als vrouw in deze overgangsfase door de mangel gehaald worden. De overgang gaat niet zelden gepaard met opstandige en onzekere gevoelens.
Hoe kun je overgangsklachten verminderen?
Wat je als eerste kunt doen is om te lezen wat je staat te wachten als je in de overgang komt. Zo kun je je alvast voorbereiden op wat komen gaat en weet je beter waarom je bepaalde dingen voelt of waar je last van kan krijgen. Dit haalt veel angsten bij voorbaat al weg. Daarnaast zijn er nog meer praktische dingen die je kunt doen, we noemen hier enkele:
- Gezond en evenwichtige voedsel eten
- Regelmatig bewegen
- Afleiding zoeken, bijvoorbeeld een leuke hobby
- Over je gevoelens blijven praten
- Blijf positief, ook aan deze periode komt een eind
Bovenstaande tips zijn een combinatie van voeding, beweging en afleiding. Voeding heeft bijvoorbeeld een hele grote invloed op ons gestel. Vitamines en mineralen hebben zelfs invloed op de hormoonhuishouding en ook de bekende omega vetten zijn onmisbaar in een goed dieet. Dit geldt ook voor regelmatig bewegen, hierdoor activeer je niet alleen de stofwisseling, maar er komen ook stoffen vrij in de hersenen die je beter laten voelen en meer zelfvertrouwen geven. Je zal nooit alle klachten tegen kunnen gaan, maar verminderen en je zelfverzekerder voelen is wel een optie.
[bol_product_links block_id=”bol_529717348c385_selected-products” products=”9200000005153528,9200000005138246″ name=”Overgang” sub_id=”” link_color=”009900″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?