Dit gebeurt er met je lichaam als je te weinig slaapt

Home » volwassen » Dit gebeurt er met je lichaam als je te weinig slaapt

te weinig slaap

Een goede nachtrust is hartstikke belangrijk, en dat bewijzen de gevolgen maar weer van het hebben van te weinig slaap. Wanneer je namelijk té lang een korte nachtrust hebt, is dit funest voor je lichaam. Benieuwd wat er gebeurt als je te weinig slaapt?

Dit gebeurt er als je te weinig slaapt

1. Je creativiteit is ver te zoeken

Een goede nachtrust zorgt voor goed georganiseerde hersenen. Heb je dus niet lekker geslapen, dan is het enorm lastig om je te concentreren omdat je hersenen niet alles op orde hebben. Ook het bedenken van nieuwe ideeën wordt erg lastig.

2. Je hebt meer kans op verkeersongelukken

Uit onderzoekt blijkt dat mensen die moe zijn net zoveel ongelukken veroorzaken als mensen die dronken zijn. Daarom kun je dus maar beter de auto mijden…

3. Je voelt veel stress

Bij weinig slaap maakt je lichaam automatisch het stresshormoon cortisol aan. Dit zorgt er dus ook voor dat je je meer gestrest voelt dan anders.

4. Je bent chagrijnig

Waarschijnlijk had je dit al gedacht, want veel mensen hebben er al last van wanneer ze maar één nachtje slecht slapen. Chagrijnig worden hoort er dan ook zeker bij, wanneer je langer slecht slaapt. En niet alleen een ochtendhumeur, nee je bent de hele dag prikkelbaarder.

5. Je hebt een grotere kans op overlijden

Ja, het is echt waar. Slecht slapen vergroot je kans op overlijden. Mensen die elke nacht minder dan 5 uur slapen, hebben 15% meer kans om eerder te overlijden, om wat voor een reden dan ook.

Lees meer over…

[sf_button colour=”white” type=”standard” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/uurtje-extra-slaap-doet/” target=”_blank” icon=”” dropshadow=”no” extraclass=””]Een uurtje extra slaap[/sf_button][sf_button colour=”white” type=”standard” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/wake-up-light/” target=”_blank” icon=”” dropshadow=”no” extraclass=””]Wake-up Light[/sf_button][sf_button colour=”white” type=”standard” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/5x-tips-tegen-een-ochtendhumeur/” target=”_blank” icon=”” dropshadow=”no” extraclass=””]Tips tegen een ochtendhumeur[/sf_button]

6. Je hebt meer kans om ziek te worden

Heb je weleens een verstopte neus gehad in de ochtend na een slechte nachtrust, maar was je uiteindelijk toch niet verkouden? Slecht slapen vergroot namelijk de kans op verkouden worden, dus gebeurt het vaker dan heb je een grote kans dat je echt verkouden wordt. 

7. Je gewicht neemt toe

Uit vele onderzoeken is gebleken dat je meer kans hebt op overgewicht bij een slaaptekort. Hoe dat komt? Je hormonen die bepalen of je een vol gevoel hebt, en je hormonen die bepalen of je zin hebt in eten worden gestimuleerd. Daardoor heb je meer moeite om te stoppen met eten.

8. Je krijgt last van een droge huid

Veel slapen zorgt voor een egale huid, die goed gehydrateerd is. Het is waarschijnlijk het beste middel tegen een droge huid. Slaap je slecht, dan wordt je huid schilferiger en droger. Ook krijg je eerder last van puistjes.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten