Een opgeblazen gevoel; zo kom je er vanaf!

Home » volwassen » Een opgeblazen gevoel; zo kom je er vanaf!

Opgeblazen gevoel

Last van een opgeblazen gevoel? Je buik voelt gespannen aan en ziet er ook uitgezet uit. Vaak komt dit gevoel aan het einde van je dag opzetten of direct nadat je gegeten hebt. Je kunt je er dik en onaantrekkelijk door voelen. Gelukkig kun je zelf iets aan een opgeblazen buik doen, want de oorzaak ligt meestal bij een verkeerd eet- of leefpatroon. Benieuwd naar hoe je er vanaf komt?

Wat is een opgeblazen gevoel?

Een opgeblazen gevoel, ook wel een opgeblazen buik genoemd, is een vervelend gevoel dat vaak aan het einde van de dag ontstaat. Je buik voelt gespannen aan en ook ziet het er uitgezet uit, alsof je opeens een buikje hebt. Dit gevoel wordt veroorzaakt doordat er tijdelijk meer gas in je darmstelsel zit. Dit kan het gevolg zijn van een verkeerd eet- of leefpatroon. De meest voorkomende symptomen van een opgeblazen gevoel zijn:

  • Een druk of gespannen gevoel in je buik
  • Veel winden laten
  • Een buik die vaak rommelt

Af en toe een opgeblazen buik hebben is normaal, en af en toe een wind laten ook. Maar sommige mensen hebben er elke dag weer last van en dat is ontzettend vervelend. Vaak sta je op met een ‘rustige’ en strakke buik, maar al gauw blaast je buik op wanneer je darmen weer onrustig worden.

Hoe ontstaat het?

Factoren zoals ouderdom, stress, alcohol, roken en medicijngebruik kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een opgeblazen gevoel. Maar ook een verkeerd eet- of leefpatroon kan een oorzaak zijn. En hier kun je vaak zelf iets aan doen, zodat je geen last meer hebt van een opgeblazen buik.

Wat kan ik doen?

Let op je eetpatroon

Een opgeblazen gevoel wordt vaak veroorzaakt door een onregelmatig eetpatroon. Voeding heeft natuurlijk alles te maken met de spijsvertering in je buik en je darmen die het verwerken. De onderstaande factoren kunnen ervoor zorgen dat je een opgeblazen gevoel krijgt:

  • te veel eten
  • onregelmatig eten
  • vaak een snelle hap nemen
  • geen tijd nemen om te eten
  • lucht happen tijdens eten
  • overslaan van maaltijden

Opgeblazen gevoel

Eet meer vezels

Een goede darmwerking is belangrijk, als je van je opgeblazen gevoel wilt afkomen. Als je weinig vezels binnenkrijgt, zorgt dit ervoor dat je darmwerking verstoord wordt en hierdoor worden gassen opgehoopt. Daarom is het belangrijk dat je iedere dag weer voldoende vezels binnenkrijgt! Waarin vind je ze? Vezels zijn te vinden in onder andere fruit, groente, muesli, noten en brood.

Vermijd koolzuurhoudende dranken

Verwissel frisdrank zoveel mogelijk met water en thee, want door deze dranken blijven er geen gasbelletjes in je buik achter. Het koolzuur in frisdrank is namelijk erg ‘gevaarlijk’ wanneer je geen last wilt hebben van een opgeblazen gevoel. Zo veel mogelijk vermijden dus!

Ontspanning

Stress zorgt vaak voor een negatieve invloed op je darmwerking. Het zorgt er namelijk voor dat alles versneld word, ook je spijsvertering. Hierdoor gaan je darmen onregelmatiger werken, waardoor voedingsmiddelen nauwelijks of zelfs helemaal niet worden verteerd. Plan daarom elke dag even een momentje in waarin je ontspant. Lees een boek, ga mediteren of neem een lekker warm bad.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten