GPS sporthorloge en nog 4 tips om efficiënter te fietsen

Home » dossier » hartslag » GPS sporthorloge en nog 4 tips om efficiënter te fietsen

GPS sporthorlogeEen lange rit door de bossen fietsen is een goede manier om je conditie te verbeteren en fit te worden. Om het maximale uit je fietstraining te halen moet je zo efficiënt mogelijk fietsen. Wij hebben vijf tips voor je op een rij gezet die ervoor zorgen dat jij efficiënter kan fietsen, meer energie hebt en het maximale uit je rit kan halen.

1. Ondersteuning van GPS sporthorloge

Een GPS sporthorloge biedt inzicht in de route die je hebt afgelegd, geeft informatie waar het goed ging en waar tijdens de route je moeite had en kan functioneren als navigatie om je weg terug te vinden. Daarnaast zijn er GPS sporthorloges die tevens functioneren als hartslaghorloge. De combinatie van hartslagmeter en GPS zorgen ervoor dat je gericht kan trainen en je voortgang bij kan houden. Het zorgt ervoor dat je efficiënter kan trainen en je doelen kan behalen. Wil je geen groot GPS sporthorloge, dan kan je eventueel ook gaan voor een dunne activity tracker of een smartwatch.

2. Efficiënter fietsen door efficiënt trappen

Als je efficiënt kan trappen bespaar je energie en haal je het maximale uit jouw training. Van belang bij efficiënt fietsen is dat het zadel op de juiste hoogte staat, zodat het voor jou prettig voelt. Let er wel op dat je jouw zadel niet te laag zet, een te laag zadel komt je snelheid niet ten goede. Net als schoenen met slappe zolen. Schoenen met stijve zolen fietsen prettiger. Wil je nog efficiënter fietsen? Kies dan voor schoenen met klikpedalen, dan maak je jouw schoenen vast aan de trapper en dat zorgt ervoor dat je ontspannen en efficiënter fietst. Tot slot is het voor een prettig tempo handig om de versnellingen te gebruiken.

3. Bespaar energie tijdens het fietsen

Sommige handelingen als je aan het fietsen bent kosten meer energie dan het andere. Zo kost het je energie om te remmen en je doet er daarom verstandig aan om op plekken te fietsen waar weinig verkeer is. Ontkom je hier niet aan? Probeer dan zo goed mogelijk op het verkeer om je heen te letten. Op die manier kan je in plaats van remmen, de fiets laten uitrollen. Zo ga je efficiënt met je energie om en kun je een langere rit, sneller fietsen. Als je doel is om zo snel mogelijk te fietsen dan spelen andere zaken als wegdek en breedte van de weg ook mee. Op een breed fietspad zul je weinig hinder ondervinden vanwege tegenliggers en op een egaal wegdek kun je meer snelheid maken dan op een hobbelig zandweggetje tussen de bossen door.

4. Verlaag de weerstand van je banden

Als je fietsbanden niet helemaal goed zijn kunnen ze je veel energie kosten en dat is niet bepaald efficiënt. Let daarom goed op je banden voor je gaat fietsen. Zorg ervoor dat ze goed opgepompt zijn. Een goed opgepompte band veert minder en kost je daarom minder energie. Let er wel op dat je de band ook niet te hard oppompt want dat doet het fietscomfort geen goed. Met te hard opgepompte banden voel je namelijk elk takje en elke hobbel op de weg. Neem daarbij altijd een bandenplakset mee, niets zo vervelend als met een platte band aan de zijkant van de weg of midden in het bos te eindigen.

5. Drink koffie voor extra energie

De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je fietsprestaties verbeteren. De cafeïne zorgt er namelijk voor dat je meer energie hebt en daardoor lijkt de fietsrit je makkelijker af te gaan. Het drinken van een kop koffie voor je gaat fietsen, verhoogt je inspanningsvermogen met maar liefst 11%. Daarnaast zorgt koffie ervoor dat je minder spierpijn hebt en is koffie brandstof voor je verbrandingsmotor. Dus voor je begint aan je fietsrit, eerst een bakkie koffie!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten