De zomer het beste seizoen om te hardlopen? Dacht het niet! Hardlopen in de herfst en de winter is namelijk het allerfijnst wanneer je een hardloper bent. Geen last van de hitte, maar juist lekker in je warme joggingpak de straat op om zoveel mogelijk kilometers te halen. Nog steeds niet overtuigd? Bekijk dan deze tips om zoveel mogelijk uit het hardlopen in de winter te halen. Let’s do this!
Waarom hardlopen in de winter?
Waar veel mensen het koude weer gebruiken als smoesje om niet te hoeven hardlopen, vinden andere mensen het juist fijn om in de winter hard te lopen. Je moet het een keer geprobeerd hebben! De eerste minuten moet je waarschijnlijk een beetje inkomen, vooral de kou is even wennen. Maar daarna zul je van iedere seconde genieten en wordt het hardlopen leuk. Waar je in de zomer namelijk tegen allerlei problemen aanloopt, zoals voldoende water drinken en de gloeiende zon waardoor jeĀ een veel korter rondje moet rennen dan dat je van te voren wou. In de winter heb je daar geen last van. Gewoon warme kleding aantrekken en je bent er helemaal klaar voor! Bovendien zul je na je hardloopronde ook helemaal barsten van de energie.
Lees meer over…
Hardlopen met een hartslagmeter/
Tips om de kou te trotseren
- Doe binnenshuis je warming-up. Hierdoor worden je spieren geleidelijk warmer en je hele lichaamstemperatuur zal ook stijgen. Zo heb je het de eerste minuten buiten niet zo koud!
- Kleed je aan in laagjes. Veel hardlopers werken met een zogenaamde ‘drie-lagensysteem’. De eerste laag is ademend. Dit is lichte stof, waardoor je gemakkelijk kunt zweten. De tweede laag is isolerend, hierdoor blijf je warm door je eigen lichaamswarmte. De derde laag is beschermend, deze beschermt je tegen regen en wind.
- Denk aan je lichaamsuiteinden, bescherm je deze niet goed dan kun je wel tot 70% van je warmte verliezen. Bedek je hoofd, hals, handen en voeten daarom goed met handschoenen, sokken een muts of een sjaal.
- Start met je hardloopronde tegen de wind in, en keer terug met de wind in je rug. Je lichaamstemperatuur stijgt namelijk wanneer de wind in je rug duwt. En als je flink bezweet bent, koel je nĆ³g sneller af.
- Draag hardloopschoenen die passen bij de weersomstandigheden. Je voeten moeten namelijk droog blijven tijdens het rennen en je moet ook een goede grip hebben op de natte grond.
- Gebruik eens een hartslagmeter! Met een hartslagmeter haal je namelijk veel meer uit je training. Lees er meer over in ons artikel over hardlopen met een hartslagmeter.
- En dan nog het moeilijkste: blijf gemotiveerd! Het is niet altijd even prettig om in het donker hard te lopen of wanneer je liever een avondje wilt bankhangen. Schrijf op waarom je ooit begonnen bent met hardlopen en herinnerĀ jezelf daar steeds aan.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?