Hardlopen met een hartslagmeter; hoe begin je?

Home » dossier » hardlopen » Hardlopen met een hartslagmeter; hoe begin je?

hardlopen met een hartslagmeter

Wil jij meer uit het hardlopen halen? Vaak beginnen mensen met hardlopen zonder enig doel. Dat kan heerlijk zijn, als je daar zin in hebt. Toch stoppen veel mensen daardoor eerder met hardlopen. Wil je meer uit het hardlopen halen, dan kun je gaan hardlopen met een hartslagmeter. Het hardlopen wordt daardoor ook een stuk leuker! Benieuwd hoe je dat doet?

Hardlopen met een hartslagmeter

Waarom is het handig om met een hartslagmeter te hardlopen? Wanneer je te hard traint tijdens het hardlopen, belast je jezelf onnodig. Ook heb je dan een grote kans om een blessure op te lopen, en dat is vast iets wat je niet graag wilt. Ook gaan de meeste hardlopers al snel te hard van stapel, waardoor je eerder moet stoppen met je training, omdat je het niet meer volhoudt. Train je juist te langzaam, dan is het jammer van je work-out, omdat je dan niet het maximale uit je training hebt gehaald. En hiervoor is een hartslagmeter handig: door je hartslag te meten kun je het maximale uit je training halen.

Er zijn verschillende voordelen om te gaan hardlopen met een hartslagmeter:

  • Je kunt handig het juiste tempo bepalen dat je daadwerkelijk vol kunt houden
  • Het geeft je inzicht in de aanpassingen die je hart maakt bij bijvoorbeeld veranderingen van hoogte en het weer
  • Het geeft aan wat de intensiteit is van een bepaalde activiteit door je hartslag te meten
  • Je voorkomt dat je te veel van jezelf vraagt en daarbij voorkom je ook de kans op blessures
  • Je kunt handig de vooruitgang van je conditie meten

Lees meer over…

Hardlopen met een hartslagmeter/

Beginnen met hardlopen

Zo maak je hardlopen leuk

Run schoenen: ontwikkelingen

Wat kan ik met een hartslagmeter?

Een hartslagmeter voor het hardlopen bestaat vaak uit een polshorloge en een borstband. Sommige hartslagmeters werken daarentegen met je mobieltje samen. De borstband meet en stuurt je hartslag door, waardoor je hem gemakkelijk kunt aflezen op je smartphone of polshorloge. Er zit geen vertraging in, dus je ziet telkens de hartslag die je op het moment hebt. Ontzettend handig! De borstband zelf voel je helemaal niet zitten, omdat hij speciaal voor hardlopers is gemaakt. Ook bevatten ze vaak andere functies, zoals de tijd die je gelopen hebt, een afstandmeting en/of een snelheidsmeting, verlichting en vaak werken ze ook samen met populaire hardloop apps.

hartslaggordel

SportPlus hartslag gordel

Zo begin je

Wanneer je wilt hardlopen met een hartslagmeter, is het handig om van te voren je maximale hartslag te weten. Dit kun je doen door je hartslag te meten tijdens een maximaaltest, maar je kunt het ook erg handig en snel berekenen. De berekening is ook gelukkig erg betrouwbaar. Om je maximale hartslag uit te rekenen, trek je je leeftijd af van 220. Ben je bijvoorbeeld 42 jaar, dan is je maximale hartslag 220 – 42 = 178.

Maar wat is een gezonde hartslag tijdens het hardlopen? Als je wilt hardlopen om af te vallen, moet je bijvoorbeeld je hartslag tussen de 65% en de 70% van je maximale hartslag houden. Vaak is een hartslag van 65% van je maximale hartslag goed vol te houden en 70% is daarentegen wat minder goed vol te houden. Het ligt er ook allemaal aan of je een beginnende hardloper bent of al meer een gevorderde.

Wanneer je 91% van je maximale hartslag haalt, heb je meer kans op blessures en kan verzuring in je benen optreden. Met je maximale hartslag kun je dus veel berekenen, en door te gaan hardlopen met een hartslagmeter kun je veel meer uit je training halen. Naast hardlopen kun je ook een hartslagmeter gebruiken bij het fietsen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten