Haren wassen; wat is het beste?

Home » volwassen » Haren wassen; wat is het beste?

Haren wassen

De laatste tijd wordt er steeds vaker gesproken over het zo min mogelijk wassen van je haar. Iedere dag je haren wassen zou namelijk erg slecht zijn. Maar is dat ook echt zo? In dit artikel vind je alle informatie over het wassen van je haar!

Het beste voor je haar

Over de verzorging van je haar bestaat er helaas geen standaardadvies. Voor iedereen is de verzorging anders, aangezien iedereen een ander type haarstijl heeft. Waar de een last heeft van droge haren, heeft de ander meer last van haaruitval, roos of beschadigd haar door het kleuren. Wat in ieder geval vast staat is dat je een shampoo en conditioner nodig hebt dat past bij jouw type haar. Zo kun je op een effectieve manier je haren verzorgen.

Over het wassen van het haar gaan er een aantal geruchten in het rond. Het zou slecht zijn om iedere dag je haren te wassen. Maar is dat echt zo?

Hoe vaak moet je je haren wassen?

Het is inderdaad niet zo slim om je haren elke dag te wassen. Dit kan het haar namelijk beschadigen. Om ons haar heen zit een natuurlijk vetlaagje. De talgklieren in de haarzakjes geven het haar talg mee. Omdat het haar er hierdoor vet uit kan zien, hebben we de gewoonte aangeleerd om het haar te wassen. Zo voelt het haar weer schoon aan. Ook eventuele stylingproducten die je aangebracht hebt (haarmousse, serum, haarlak etc.) worden door shampoo verwijderd. Het natuurlijke vetlaagje wordt dus ook bij elke wasbeurt verwijdert en dat kan ervoor zorgen dat je haar uitdroogt en makkelijk breekt. Het is dus de moeite waard om je haren minder vaak te wassen.

Maar hoe vaak moet je je haren dan wassen? Wanneer je elke dag sport, of als je heel fijn haar hebt kun je best elke dag je haren wassen. Bij heel dik haar en bij droog/beschadigd haar is het misschien verstandiger om minder vaak te wassen. Probeer ongeveer 3 keer per week je haren te wassen. Iets meer of minder kan ook, want er is geen standaard aanbeveling. Ziet je haar er te vet uit, dan is het natuurlijk geen overbodige luxe om even te gaan douchen.

Tips

  • Kam je haren niet wanneer het nat is. Dit kan namelijk makkelijk je haar beschadigen. Wanneer je krullen hebt, dan is kammen met nat haar wel de enige optie die je hebt. Zorg er dan voor dat je een serum aanbrengt, voordat je je haar kamt.
  • Gebruik conditioner alleen in de punten van je haar om¬†gezond haar te krijgen. Wanneer je conditioner ook bij de haarwortels aanbrengt (dus bij je hoofdhuid) wordt je haar eerder vet.
  • Wissel eens af van shampoo, je haar kan namelijk gewend raken aan de shampoo of conditioner die je gebruikt. Ook veranderen er wel eens dingen aan je haar, zoals wanneer je net je haar gekleurd¬†hebt of wanneer het weer even niet meezit en je haren erg droog maakt.
  • Gebruik niet te warm water tijdens het wassen. Was je haar liever met lauw warm water, dat zorgt ervoor dat je haar schubben goed sluiten. Spoel het liefst je haar aan het einde van een wasbeurt af met koud water. Zo heb je ook minder kans dat je haar gaat pluizen.
  • Wrijf je haren niet droog na een wasbeurt. Dep het droog, of laat het haar op een natuurlijke wijze drogen. Een f√∂hn gebruiken kan het haar ook beschadigen, liever niet doen dus!

Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen & vers nieuws over gezondheid!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten