Hartfalen

Home » uitgelicht » Hartfalen

HartfalenHartfalen ontstaat nooit zonder aanleiding of op zichzelf. Het ontstaat door een samenkomst van oorzaken die kunnen leiden tot een verminderde hart functie. Wij hebben enkele veroorzakers van hartfalen voor je op een rij gezet. We beschrijven kort deze vormen van hartfalen.

Hartinfarct

Een hartinfarct ook wel hartaanval genaamd is een beschadiging aan de hartspier door een zuurstoftekort. Dat gebeurt als een kransslagader ernstig vernauwd is en wordt afgesloten door een bloedstolsel. Een deel van de hartspier krijgt hierdoor geen zuurstof meer en sterft hierdoor geleidelijk af. Op deze plaats van de hartspier ontstaat littekenweefsel, waardoor dit deel van de hartspier niet meer mee pompt.

Hoge bloeddruk

BloeddrukmeterVoor het rondpompen van bloed, heeft ons hart een bepaalde kracht nodig. De kracht die ons hart hiervoor gebruikt – en uitoefent op de wanden van de bloedvaten – wordt de bloeddruk genoemd. Als er sprake is van een te hoge bloeddruk dan zijn vaak zowel onder- als bovendruk verhoogd. Wanneer de druk in de bloedvaten stijgt tot onveilige niveaus kan er schade aan de vaten ontstaan. Omdat je vaak niet merkt dat je een verhoogde bloeddruk hebt wordt deze aandoening ook wel de Silent Killer genoemd.

 

HartfalenHartklepaandoening

Je hart heeft 4 hartkleppen welke bij normale omstandigheden goed sluiten en openen. Bij een hartklepaandoening functioneert dit mechanisme echter niet meer zo goed. De klep kan bijvoorbeeld lekken of een vernauwing hebben. Een lekkende hartklep betekent dat er een deel van het bloed weer terug kan stromen na het pompen en bij een een vernauwde hartklep wordt er minder bloed doorgelaten.

 

Hartritmestoornis

Een gezond hart heeft een regelmatige hartslag. Bij een ritmestoornis slaat het hart echter te langzaam of onregelmatig. Het hart trekt samen door een elektrische prikkel. Maar bij een hartritmestoornis wordt de vorming- of geleiding van deze elektrische prikkel verstoord. Deze verstoring komt steeds terug, waardoor het hartritme niet meer regelmatig is.

 

Hartspierziekte

Hartspierziekte ook cardiomyopathie genaamd, is een chronische ziekte. Door deze ziekte trekt de hartspier niet meer goed samen en heeft ook moeit met ontspannen. Het hart pompt bloed minder goed rond.  De aanleg voor een hartspierziekte kan al bij geboorte aanwezig zijn, maar kan ook het gevolg zijn van (langdurige) belasting van de hartspier door bijvoorbeeld langdurige hoge bloeddruk, langdurige hartritmestoornissen, afwijking van de hartkleppen enzovoort.

 

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten