Hartslag meten

Home » dossier » hartslag » Hartslag meten

Een gezond hart is de basis voor een goed functionerend lijf, dus waarom zou je niet eens je hartslag meten of de waarden zijn zoals ze moeten zijn? Je kunt dit zelf doen door bij je pols of hals op zoek te gaan naar je hartslag of door middel van een speciale hartslagmeter.

Zelf je hartslag meten, hoe werkt het?

Hartslag metenVoor het meten van je hartslag zijn geen gecompliceerde apparaten nodig; je kunt een hartslagmeting dan ook helemaal zelfstandig uitvoeren. Hierbij is het wel belangrijk dat je in rusttoestand verkeert. Bij enige vorm van inspanning gaat je hart namelijk automatisch sneller kloppen, wat lastig is als je je normale hartslag wenst te meten.

Begin dus een hartslagmeting door even 5 minuten niets te doen, waardoor je hartslag normaal functioneert. Vervolgens kan je bij je hals of bij je pols gaan zoeken naar je hartslag. In de hals ligt deze links en rechts van de adamsappel, bij de pols op de plek waar de duim in de pols overgaat. Houd je wijsvinger en middelvinger tegen elkaar aan en breng deze naar de plek waar je je hartslag het beste voelt.

Hartslag meten, aan de slag

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd kan het meten beginnen. Pak hiervoor een klok of horloge en tel gedurende één minuut hoe vaak je hart klopt. Een truc is hierbij om 30 seconden te tellen en het resultaat met 2 te vermenigvuldigen. Herhaal deze manier van meten en bereken dan het gemiddelde.

Gezonde hartslag

Een hartslag van onder de 50 slagen per minuut is te laag, eentje van boven de 100 slagen per minuut is te hoog. Normaal gesproken ligt een gezonde hartslag van volwassenen bij rust tussen de 60 à 70 slagen per minuut. Bij inspanning ligt de hartslag tussen de 120 en 180 slagen per minuut.

Hartslag metenHartslagmeter

Om te meten wat je hartslag bij inspanning kun je bovenstaande methode gebruiken, maar het is gemakkelijker en nauwkeuriger om deze te meten door middel van een hartslagmeter. Deze meters zijn tegenwoordig zelfs als applicatie voor smartphones verkrijgbaar, al is het gemakkelijker om gebruik te maken van een normale hartslagband. Deze maak je vast rond je borst, waarna je op ieder moment tijdens de inspanning je hartslag van een schermpje op je pols kunt aflezen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten