Herfstdip? Zo krijg je meer energie!

Home » uitgelicht » Herfstdip? Zo krijg je meer energie!

Begin oktober worden de ochtenden al frisser en beginnen de eerste blaadjes al van de bomen te vallen. Wie lijdt aan de herfstdip ziet elk jaar weer als een berg op tegen de vallende bladeren. Gelukkig zijn er manieren om de donkere maanden met meer energie door te komen. Niet iedereen vindt de herfst vervelend, voor veel mensen breekt met de herfst hun favoriete seizoen aan met lange boswandelingen en knus samen relaxen onder een kleedje op de bank.  De mensen die opzien tegen de naderende wintermaanden kunnen juist niet genieten van de herfst.  Zodra de donkere dagen inzetten, worden ze lusteloos en voelen zich continue vermoeid.

Herfstdip of winterdepressie?

Herken jij jezelf in het beeld dat je opziet tegen de herfst? Dan ben je mogelijk een van de vele honderdduizenden Nederlanders die last heeft van een herfstdip. Een kleiner deel heeft het zwaarder te pakken en raakt in een echte depressie. De officiële term daarvoor luidt SAD (Seasonal Affective Disorder). Symptomen zijn: extreme vermoeidheid, veel slapen, moeite met concentratie, meer eten en als gevolg daarvan aankomen in gewicht. Mensen met een winterdepressie kunnen niet meer genieten van leuke momenten en voelen zich de hele winter neerslachtig. Bij zowel de herfstdip als de winterdepressie verdwijnen de klachten weer in het voorjaar.

Actief in de ochtend

Gelukkig hoef je niet passief af te wachten tot de najaarsvermoeidheid toeslaat. Misschien wel de allerbeste remedie is een dagelijkse wandeling maken in de buitenlucht, liefs lekker vroeg in de ochtend als het licht op haar felst is. Op die manier krijg je bovendien ook nog wat extra beweging. Een lichtwekker kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker uit bed komt. De wekker bootst een zonsopgang na en gaat de slaperigheid na het opstaan daadwerkelijk tegen.

Beweging helpt tegen een herfstdip

HerfstdipOok beweging helpt tegen de herfstdip. Als je al moe bent voordat de dag is begonnen is dat gemakkelijk gezegd dan gedaan. Maar alle deskundigen zijn het erover eens: een actieve levensstijl bevordert een goede stemming. Dat hoeft overigens niet per se een activiteit in de buitenlucht te zijn. Alle beweging is goed. Dus gewoon doen, ook al staat je hoofd er niet naar! Een stevige wandeling, op de fiets naar de winkel, een winterse grote schoonmaak en vooral ook structuur aanbrengen in het dagelijkse leven.

Snaaien

Net zoals veel dieren zich na de zomermaanden vol stoppen met eten voor hun winterslaap, gaan mensen die gevoelig zijn voor najaarsvermoeidheid in de herfst meer eten. Sommigen ervaren een enorme neiging tot het snaaien van zoetigheid en ander voedsel met veel koolhydraten. Dat is verklaarbaar, want het lichaam krijgt daarvan een snelle energie-opleving. Maar die opleving is slechts tijdelijk. Op de lange termijn word je van die ‘snelle suikers’ juist extra moe én extra dik.

De invloed van licht

Ook mensen die lijden aan een echte winterdepressie hoeven niet bij de pakken neer te zitten. Lichttherapie is een bewezen korte en effectieve behandeling tegen deze vorm van depressie. De meeste patiënten komen goed de winter door met een lichtkuur thuis. Tegenwoordig zijn er vele soorten lichtlampen voorradig om je te ontdoen van je herfstdip.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten