Ik heb last van een migraine aura, wat nu?

Home » dossier » migraine » Ik heb last van een migraine aura, wat nu?

Je ziet vlekken in de verte en/of je ziet erg wazig en niet lang daarna heb je last van hoofdpijn. Dit is een veelvoorkomend scenario voor mensen die last hebben van een migraine aura. Heb je migraine, dan kun je daarnaast namelijk ook last hebben van een aantal andere symptomen. Een symptoom daarvan is een aura, dat letterlijk ‘een natuurlijk energieveld dat zich in lagen om een mens heen bevindt’ betekent. Benieuwd naar wat dat precies inhoudt?

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-stroke” size=”large” link=”http://tinyurl.com/og6s6yx” target=”_blank” icon=”fa-home” dropshadow=”yes” extraclass=””]Medicijnen tegen migraine vanuit huis bestellen?[/sf_button]

Wat is een migraine aura?

Een migraine aura kan voorkomen wanneer je (vaak) last hebt van migraine. Het is namelijk een van de migraine symptomen die kan optreden. Tijdens een aura heb je klachten over het ‘zien’. Je ziet vlekken of je ziet je omgeving erg wazig. Delen van waar je naar kijkt zie je maar voor een deel, en sommige mensen zien zelfs sterretjes of schitteringen. Voor iedere migraine patiënt verschilt de aura. Daarnaast kun je ook last hebben van verlammingen, tintelingen of spraakstoornissen tijdens een aura.

Over de oorzaken van een migraine aura is helaas niets bekend. Waarschijnlijk heeft het te maken met een tijdelijke verstoring van de samenwerking tussen je bloedvaten en zenuwen in je hersenen. De bloedvaten in je hersenen zijn voor een gedurende korte periode iets verwijd, en dat gebeurt waarschijnlijk door omstandigheden waarvoor je gevoelig bent. Een voorbeeld is licht. Bij te veel licht kan de migraine of de aura getriggerd worden, het is niet bekend hoe dat precies komt. Wel zoeken veel mensen een donkere plek op, wanneer zij een hoofdpijnaanval hebben.

migraine aura

Lees meer over…

[sf_button colour=”white” type=”standard” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/hormonale-migraine-dit-houdt-het-in/” target=”_blank” icon=”” dropshadow=”no” extraclass=””]Hormonale migraine[/sf_button][sf_button colour=”white” type=”standard” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/migraine-symptomen-zo-herken-je-het/” target=”_blank” icon=”” dropshadow=”no” extraclass=””]Migraine symptomen[/sf_button][sf_button colour=”white” type=”standard” size=”large” link=”https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/leven-met-migraine-doe-je-zo/” target=”_blank” icon=”” dropshadow=”no” extraclass=””]Leven met migraine[/sf_button]

Wanneer komt een migraine aura voor?

Een migraine aura treedt vaak op vlak voordat je hoofdpijn begint, maar kan ook voorkomen tijdens of na je hoofdpijnaanval. Je kunt last hebben van één aura, maar daarnaast kun je ook meerdere aura’s achter elkaar hebben. Dit verschilt per persoon. Ook zijn er migraine patiënten waarbij er alleen aura’s zijn en geen hoofdpijn, en soms komt het andersom voor. Wanneer je ouder wordt, is de kans groter dat je je hoofdpijn ‘kwijtraakt’ en dat de aura’s overblijven.

Wat bijna iedere migraine patiënt wel heeft, is dat de aura maximaal één uur duurt. Ook is het moeilijk te voorspellen wanneer er een komt opdagen en vaak gaat de aura vanzelf ook weer weg. Het is gelukkig niet gevaarlijk om last van een aura te hebben.

Wat kun je ertegen doen?

Tegen een migraine aura kun je niks doen, daarvoor is namelijk geen specifieke behandeling. Wanneer je daar medicijnen voor slikt, beginnen die pas met werken als de aura al is verdwenen. Heb je daarna wel last van een hoofdpijnaanval, dan kan een behandeling tegen migraine wel helpen. Er zijn twee types behandelingen: op het moment dat er een hoofdpijnaanval is en voordat er een aanval is. Een veel medicijn dat vaak wordt gebruikt als middel tegen migraine, is een bètablokker. Voorbeelden zijn atenolol, metoprolol en propranolol.

Als je klachten langer duren dan één uur, of als je twijfelt of jij last hebt van een migraine aura, kun je altijd contact opnemen met je huisarts. Ook kun je ons artikel over leven met migraine lezen, voor tips die handig zijn bij het omgaan met deze kwaal.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten