Incontinentie

Home » volwassen » Incontinentie

Als men spreekt van incontinentie, bedoelt men vaak urine-incontinentie. Iemand is incontinent als deze zijn of haar urine niet op kan houden. Doordat iemand hier geen controle heeft ontstaat ongewild urineverlies.

Soorten incontinentie

Ongewild urineverliesOngewild urineverlies komt het meest voor bij vrouwen. Bij zowel jonge als oudere vrouwen. Bij mannen ontstaat deze kwaal vooral op latere leeftijd. In Nederland zijn er ongeveer 600.000 vrouwen en 200.000 mannen die incontinent zijn. Er zijn verschillende typen incontinentie. Ze worden meestal ingedeeld op oorzaak.

Stress

Stress-incontinentie, ook wel inspanningsincontinentie genoemd, wordt veroorzaakt door een verslapping van de bekkenbodemspieren. De sluitspier van de blaas werkt minder goed, waardoor er ongewenst urineverlies ontstaat. Dit gebeurt vaak bij inspanning, zoals lachten, hoesten, tillen en sporten.

Aandrang

Aandrang-incontinentie (urge-incontinentie) is het gevolg van een overactieve blaas, doordat de spieren in de blaaswand onverwacht samen trekken. Hierdoor heb je plotseling het gevoel dat je moet plassen.

Overloop

Een andere benaming voor deze vorm van ongewild urineverlies is druppelincontinentie. De urine kan niet goed uit de blaas lopen, waardoor iemand regelmatig druppeltjes urine verliest.

Reflex

Een neurologische afwijking is de oorzaak van reflexincontinentie. De hersenen krijgen geen signaal binnen dat de blaas geleegd moet worden. Iemand heeft dus geen gevoel dat hij moet plassen, waardoor hij zomaar spontaan urine kan verliezen.

Functionele incontinentie

Iemand die last heeft van functionele incontinentie wacht te lang met naar het toilet te gaan. Ze voelen wel dat ze moeten plassen, maar om een bepaalde reden wordt er te lang gewacht. Dit is vaak bij demente personen. Ze ‘vergeten’ dat ze naar het toilet moeten.

Schaamte bij incontinentie

Ongewenst urineverlies is niet het enige gevolg van incontinentie. Mensen die incontinent zijn willen vaak niet inzien dat ze incontinent zijn. Ze geloven het niet of ze willen het niet geloven. Als ze inzien dat er sprake is van incontinentie kunnen ze boos en verdrietig worden. Ook schamen ze zich vaak tegenover anderen. Er wordt vaak niet over gepraat, want er heerst een bepaald taboe op incontinentie en urineverlies. Toch zijn er veel mensen die incontinent zijn. In Nederland zo’n 800.000 mensen. Praat er daarom over als je merkt dat je er problemen mee hebt en geïsoleerd raakt. Het is niets om je voor te schamen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten