Kankeronderzoek weer een stap verder

Home » uitgelicht » Kankeronderzoek weer een stap verder

De strijd tegen kanker gaat weer een nieuwe fase in. Het UMC Utrecht ontwikkelt een methode om tumoren te laten groeien buiten het lichaam van een patiënt. Het voordeel hiervan? Op deze wijze kan de effectiviteit van medicatie worden getest nog voor een patiënt eraan blootgesteld is.

Iedereen die kanker in zijn of haar omgeving heeft meegemaakt weet: de behandelingen zijn vaak zwaar en hebben grote impact op de gezondheid van patiënten. Des te groter de frustratie wanneer blijkt dat de behandeling niet is aangeslagen.

De komende vier jaar wordt in internationaal verband gezocht naar een mogelijkheid om al voor de behandeling start te herkennen of deze zal aanslaan of niet. Een van de financiers is onze eigen KWF Kankerbestrijding, maar ook het Amerikaanse Step Up To Cancer draagt een grote steen bij.

kankeronderzoekWat wordt er onderzocht?

Het onderzoek borduurt verder op een onlangs bereikte doorbraak. Onderzoekers zijn erin geslaagd kankercellen bij een patiënt te verwijderen en de tumor vervolgens in het laboratorium te laten “doorgroeien”. Deze laboratorium-tumor (of tumoren) kunnen worden getest op gevoeligheid voor medicatie. Door deze gevoeligheid vast te stellen, kan de behandeling van de patiënt persoonlijker en vooral effectiever plaatsvinden.

Kracht van samenwerking in kankeronderzoek

KWF Kankerbestrijding is erg positief over de internationale samenwerking binnen het project. Overtuiging is dat gemeenschappelijke doelstellingen en het delen van kennis bijdragen aan betere onderzoeksresultaten. Ook kan er tijdswinst worden geboekt. Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding, zegt daarover: “Het kankeronderzoek wordt enorm versneld en dat betekent ook sneller resultaten voor de patiënt!”

Op Ingoedendoen.nl volgen we de ontwikkelingen op de voet.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten