Koffie voor je vaten: positief effect of niet?

Home » uitgelicht » Koffie voor je vaten: positief effect of niet?

koffie voor je vatenEen heerlijk bakje koffie in de ochtend, onmisbaar voor velen. Maar wat doet die koffie voor je vaten? Voor velen een vraag waar weinig duidelijkheid over te vinden is. Een onderzoek in Griekenland schept duidelijkheid over de gezondheidseffecten van koffie voor je vaten.

Koffie is een drankje dat gemaakt wordt van koffiebonen en water. Koffiebonen zijn eigenlijk de zaden van de koffieplant. Die zaden worden gedroogd en vervolgens gebrand. Om van koffiebonen koffie te maken worden de bonen gemalen en moet er water bij. Koffie is een natuurproduct dat voor het grootste deel bestaat uit water. Twee redenen die geen aanwijzing vormen dat koffie ongezond zou zijn. Door de massaproductie en grote vraag naar koffie worden echter alle productieprocessen versneld. Dit gaat gepaard met agressievere methoden om de zaden oogsten en branden. Die koffiebonen kunnen zo residuen van pesticiden overhouden. Dat maakt de koffie ongezond. Dus is koffie gezond of ongezond? Voor gezonde koffie is het aan te raden biologische of groene koffie te kopen en niet meer dan vijf bakken op de dag te drinken. De biologische en groene koffie zijn niet bespoten en ook niet op agressieve wijze gebrand.

Het Ikaria onderzoek

In Griekenland, op een eilandje genaamd Ikaria, is er onderzoek gedaan naar het effect van koffie op de gezondheid van ouderen tussen de leeftijd 66 en 91 jaar. Bij dit onderzoek werden er 142 ouderen onderzocht waarvan 87% koffie dronk. Die 87% zijn vervolgens onderverdeeld op basis van de mate waarop zij koffie dronken. Hierbij is een verschil gemaakt tussen consumptie van minder dan 200 ml per dag, 200 tot 450 ml per dag en meer dan 450 ml per dag.

Filterkoffie ongezond

Bij het onderzoek werd er gekeken naar vaatverwijdende eigenschappen; zijn deze aanwezig, dan is er een minder grote kans op hart- en vaatziekten. De vaatverwijdende eigenschappen werden gemeten met behulp van¬†echografie. Op basis van de informatie die de wetenschappers verkregen door middel van de echografie konden zij concluderen dat het consumeren van koffie een positief¬† effect op de vaten heeft bij de oudere doelgroep. Dit geldt echter voor koffie die op Griekse wijze gezet is, met andere woorden “pruttelkoffie” zonder het gebruik van een papieren filter die de goede stoffen tegenhoud. Het effect van koffie voor je vaten is dan positief.

Griekse koffie koffie voor je vaten

Nu is de grote vraag, hoe zet je een pot gezonde Griekse koffie? Grieken maken hun koffie in een briki, dat is een klein soort steelpannetje dat je hiernaast afgebeeld ziet. Hierin doen zij 1 kop water, 2 of 3 theelepels Griekse koffie en suiker naar smaak. De briki wordt vervolgens op het vuur gezet en zodra er op de rand een laagje schuim vormt is de koffie klaar. Nu heeft niet iedereen een briki, laat staan een fornuis op de zaak waar je uitgebreid een dergelijke kop koffie kan maken. Dus wat werkt dan het beste?

Pruttelkoffiemachine

Om gebruik te maken van de positieve effecten van koffie is het dus van belang om een koffiemachine te hebben die geen gebruik maakt van een papieren filter. Koffiemachines als Senseo en snelfilter machines vallen dus af, indien je graag wil profiteren van de positieve effecten. Voor een kop lekkere koffie, die er niet al te lang over doet om gezet te worden en alle gezonde stoffen in de koffie laat zitten is een espressomachine een aanrader. Heb je iets meer tijd dan is koffie zetten met een Griekse birki of met een percolator een echte aanrader voor gezonde, lekkere koffie!

[bol_product_links block_id=”bol_54f090f6e3426_selected-products” products=”9200000009537182,9200000011682950″ name=”koffie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”650″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten