Koortslip behandelen

Home » uitgelicht » Koortslip behandelen

Een koortslip is een zichtbare uitslag op of aan de lippen. Dit wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Ongeveer 80 tot 90% van de mensen draagt dit virus bij zich en heeft daardoor af en toe last van een koortslip. Een koortslip hebben is erg vervelend. Als je hem voelt opkomen wil je hem daarom ook het liefst zo snel mogelijk de kop indrukken. In dit artikel geven we je daar enkele handige tips voor.

Koortslip behandelen met zalfjes

Koortslip behandelenEen koortslip kun je het beste behandelen zodra je hem voelt opkomen. Aan een koortslip gaat een jeukerig, tintelend of branderig gevoel in de huid vooraf. Hoewel er dan nog niets te zien is, is een koortslip op dat moment al besmettelijk. Dit is het moment waarop behandelingen het beste werken. Voor de behandeling van een koortslip zijn er diverse crèmes op de markt. Deze crèmes werken vooral in het beginstadium van de koortslip. Het nadeel is dat ze vaak opgebracht moeten worden en dat ze na opening maar beperkt houdbaar zijn. Een bekende crème om een koortslip te behandelen is bijvoorbeeld Zovirax.

Koortslip behandelen met infrarood

Naast de bekende crèmes zijn er ook andere methoden om een koortslip te behandelen, namelijk door middel van een infrarood apparaat. Infrarood licht is elektromagnetische straling die voor de mens niet zichtbaar is. Het infrarode licht is wel te voelen als warmte en het gebruik van infrarood op de huid stimuleert de immuunreactie. Bij gebruik van infrarood licht bij een koortslip gaat het lichaam zelf vechten tegen de koortslip. Hierdoor wordt in het beginstadium een koortslip voorkomen. Behandelingen met infrarood licht doen geen pijn. Ten opzichte van crèmes heeft een infrarood behandeling als voordeel dat de plek maar twee keer per dag behandeld hoeft te worden. Ook nemen de tintelingen en het branderige gevoel nemen bij behandeling met een infrarood lamp snel af. en veelgebruikte infrarood lamp is de Virulite anti-koortslip- behandeling.

Toch blaasjes gekregen?

Soms valt een koortslip niet meer te voorkomen en zijn er toch blaasjes ontstaan. Veel mensen ervaren dat crèmes in dit stadium niet meer of maar weinig helpen. Uiteindelijk verdwijnt de koortslip vanzelf, maar dit duurt een paar dagen. Door het gebruik van een infrarood lamp kan het genezingsproces versneld worden. De lamp zorgt dat de pijn minder wordt minder en de blaasjes verdwijnen sneller. Zowel in het beginstadium als in een later stadium, blijkt infrarood licht de beste behandeling voor een koortslip te zijn.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten