Wat is een koortslip?

Home » volwassen » Wat is een koortslip?

Veel mensen hebben het en bijna iedereen kent iemand die wel eens last heeft van deze vervelende kwaal;  een koortslip. Hier leggen wij je uit wat een koortslip is, hoe je aan een koortslip komt en wat je zou kunnen doen om een koortslip te voorkomen.

Wat is een koortslip?

KoortslipEen koortslip is een blaasje op de lip wat wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus (type 1). Het blaasje dat wordt veroorzaakt door het herpes virus is gevuld met vocht, wat het herpes virus bevat. Het blaasje brandt en jeukt over het algemeen flink. Na een aantal dagen verdwijnt het vocht uit het blaasje en ontstaan er korstjes.

Het herpesvirus ofwel een koortslip kan op verschillende plaatsen op het lichaam voorkomen. De meest bekende plaats is bij de lip, vandaar de naam koortslip. Ook kan het voorkomen rondom de neus, ogen en geslachtsdelen. Bij dit laatste wordt er gesproken over een SOA. Deze SOA wordt vaak veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus type 2. Type 1 kan over gaan in type 2. Een koortslip is veelal niet schadelijk voor de gezondheid. Het is alleen erg vervelend en cosmetisch niet mooi. Bij baby’s kan een koortslip echter wel kwaad.

Koortslip krijgen

Een koortslip wordt overgedragen door lichamelijk contact zoals zoenen. Ook is een koortslip overdraagbaar bij het drinken uit iemand zijn glas die ook een koortslip heeft. Vaak wordt iemand op peuter / kleuter leeftijd besmet met het HSV1. Als kind wordt je namelijk vaak bedolven onder de zoenen van je grootouders die mogelijk het virus met zich meedragen.  Je merkt hier als kind meestal niks van. Pas na enige tijd komt het virus met daarbij de pijnlijke blaasjes te voorschijn. Het virus is besmettelijk totdat de blaasjes met vocht zijn ingedroogd.

Wat kun je er tegen doen?

Allereerst is het voorkomen van een koortslip altijd beter dan genezen. Als je het virus namelijk eenmaal bij de je draagt kom je er niet meer vanaf. Het virus komt alleen onder bepaalde omstandigheden weer naar boven. Het verschilt per persoon hoe vaak dit is.

Om te voorkomen dat je het virus oploopt moet je ervoor zorgen dat je geen lichamelijk contact (zoenen en bekers delen) hebt met iemand die een koortslip heeft. Wanneer je al een koortslip hebt, zorg dan voor een goede hygiëne. Raak de blaasjes zo min mogelijk aan, mocht je ze aangeraakt hebben was dan je handen. Dit om te voorkomen dat de blaasjes zich uitbreiden. Verder zijn er verschillende zalfjes en crèmes op de markt die de symptomen van de koortslip kunnen onderdrukken.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten