Kramp in kuiten; alles wat je wilt weten

Home » volwassen » Kramp in kuiten; alles wat je wilt weten

Er is niets zo vervelend als midden in de nacht wakker schrikken van een pijnscheut in je onderbeen. Veel mensen worden s’ nachts gewekt door kramp in kuiten. In dit artikel lees je wat kramp in de kuiten eigenlijk is, wat kramp veroorzaakt en hoe je het kunt voorkomen.

Plotselinge felle pijn

Kramp in kuitenKramp in de kuiten is het opeens samentrekken van je kuitspieren. Doordat de spier ineens verkrampt, ontstaat een felle gemene pijn in de kuit. Die kramp verdwijnt pas als de spier wordt opgerekt. Meegaan in de verkramping werkt daarom juist niet. Kramp in de kuiten kan je op elk moment van de dag overvallen zoals tijdens het sporten, maar treedt over het algemeen vaker tijdens de slaap op. Dit maakt het extra vervelend, omdat je door pijn wordt ‘overvallen’ terwijl je aan het rusten bent.

Kramp in kuiten; wat veroorzaakt ze?

Het is lastig te zeggen wat de oorzaak van kramp in de kuiten is. Er kunnen namelijk meerdere factoren meespelen bij deze aandoening. Er is bijvoorbeeld gebleken dat oudere mensen meer last hebben van kuitkrampen. Vrouwen in de overgang kunnen vaker last hebben van deze pijn. De precieze oorzaak hiervan is zoals eerder beschreven onbekend. Maar ook restless leggs (rusteloze benen) kunnen de kramp in de kuiten veroorzaken, net als een tekort aan magnesium de oorzaak kan zijn. Of een langere periode stilzitten of juist het uitoefenen van een intensieve sport.

Tips om kramp in je kuiten te voorkomen!

  • Een goede manier om kramp in kuiten te bestrijden is door meer voeding en drinken met magnesium te nuttigen. Eet bijvoorbeeld dagelijks een banaan of vul je voeding aan met een magnesium voedingssupplement.
  • Let erop dat je lichaam tijdens je nachtrust niet afkoelt. Draag bijvoorbeeld sokken om dit te voorkomen. Maar probeer je spieren ook buiten de nachtrust om warm te houden, dit doe je bijvoorbeeld door een warme douche te nemen of zo nu en dan gebruik te maken van een infraroodlamp.
  • Zorg voor voldoende beweging door in een flink tempo te wandelen. Dit heeft een positieve werking op de bloedsomloop.
  • Drink minimaal 1,5 liter water of groene thee per dag.

Heb jij nog een goede tip? Deel het met ons onder dit artikel.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten