Leven met migraine; zo doe je dat!

Home » dossier » migraine » Leven met migraine; zo doe je dat!

Het hebben van migraine wordt vaak onderschat. ‘Neem gewoon een paracetamol, dan ben je er snel vanaf’, wordt er nog vaak onterecht gezegd. Er bestaat nog steeds veel onbegrip voor migraine, en dat terwijl 1 op de 7 mensen in Nederland er last van¬†heeft.¬†Voor mensen met migraine is dat erg lastig,¬†want bij deze kwaal komt er altijd meer kijken dan dat je in de eerste instantie denkt. Vaak heeft migraine een hele impact op je leven. Hoe leer je¬†leven met migraine?¬†

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-stroke” size=”large” link=”http://tinyurl.com/og6s6yx” target=”_blank” icon=”fa-home” dropshadow=”yes” extraclass=””]Medicijnen tegen migraine vanuit huis bestellen?[/sf_button]

Leven met migraine; hoe doe je dat?

Je leefstijl veranderen

Migraineaanvallen ontstaan door bepaalde triggers. Dit kan voeding zijn, maar ook bijvoorbeeld stress, je menstruatie of lichamelijke/psychische inspanningen. De symptomen van migraine¬†kun je niet voorkomen, maar je kunt wel je leefstijl erop aanpassen.¬†Zo houden sommige migraine pati√ęnten een dagboek bij, wanneer ze in schrijven als ze last hebben van een migraineaanval. Hier staat dan bijvoorbeeld in wat ze¬†die dag deden¬†waardoor waarschijnlijk de migraine uitgelokt werd. Na een tijdje kun je er achter komen dat je bijvoorbeeld last hebt van hormonale¬†migraine, of dat je te intensief sport of te weinig rust voor jezelf neemt. Deze triggers¬†kun je dan zoveel mogelijk vermijden, zodat je zo min mogelijk last hebt van migraine.

Stress vermijden

Over het algemeen schijnt stress een van de meest voorkomende triggers voor migraine te zijn. Dus hoe minder stress je hebt, hoe kleiner de kans is dat je een hoofdpijnaanval krijgt en hoe beter je kunt leven met migraine. Hoe je dat doet? Je kunt beginnen met een mindfulness-of yogacursus en daarnaast kun je jezelf een paar ontspanningsoefeningen aanleren. Deze kun je dan toepassen wanneer je een migraineaanval voelt aankomen.

leven met migraine

Praat erover met je huisarts

Van de 3,1 miljoen migrainepati√ęnten bezoekt meer dan een derde geen dokter.¬†De reden? Ze denken dat hoofdpijnaanvallen ‘gewoon bij het leven hoort’.¬†Terwijl migraine je leven goed op zijn kop kan zetten. Bespreek het dus met je dokter, want alleen dan kun je geholpen worden en ben je hopelijk snel van je hevige migraineaanvallen af. Er wordt ook vaak gedacht ‘dat er toch geen genezing mogelijk is’. Dat kan zo zijn, maar de hevigheid van een aanval kan wel afnemen door bijvoorbeeld bepaalde medicijnen te nemen. Ook zijn mensen bang dat ze voor hun hoofdpijn alleen paracetamol voorgeschreven krijgen en niet serieus genomen worden.¬†Laat je niet in een hoekje duwen, maar kom voor jezelf op en zeg dat je een migraine behandeling op maat wilt hebben.

Kortom: migraine is vaak niet te genezen, maar je kunt er dus wel mee leren leven. Hoe je leert leven met migraine? Verander je leefstijl, zodat je zo min mogelijk last hebt van migraineaanvallen. Vermijd stress en praat erover met je huisarts. Hopelijk komen jullie samen tot een goede oplossing.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten