Bij steeds meer medische problemen lijkt lichttherapie de oplossing. Of je nou last hebt van puistjes, psoriasis of een winterdepressie. Een dagelijkse behandeling met licht, biedt uitkomst zo blijkt uit diverse onderzoeken. Puistjes verdwijnen als sneeuw voor de zon, de klachten van huidaandoeningen nemen af en mensen met een winterdepressie staan wat vrolijker naast hun bed. In dit artikel ontdek je of lichttherapie ook wat voor jou is.
Lichttherapie, wat is dat eigenlijk?
Bij lichttherapie wordt een patiënt gedurende langere periode blootgesteld aan een speciaal licht met als doel zijn of haar klachten te verminderen. Het type licht is afhankelijk van wat het doel van de behandeling is. Zo heb je bij psoriasis, eczeem en vitiligo baat bij een UV-lamp, terwijl een veel zachtere lichtwekker al voldoende kan zijn voor mensen met opstartproblemen en een daglichtlamp een uitkomst kan zijn voor mensen met een winterdepressie. Aangezien de verschillende lampen niet op één hoop te gooien zijn bespreken we kort wat elke van deze soort lampen voor je kan doen.
UV-lamp
Verschillende doseringen van UV (ultraviolet) licht kan allerlei positieve effecten teweeg brengen op de huid. Voorbeelden van (huid)aandoeningen waarbij lichttherapie een oplossing kan bieden zijn eczeem en psoriasis. Omdat bij behandelen met lichttherapie ook kunnen leiden tot verdikking van de huid, is deze vorm van therapie ook een geschikte oplossing bij lichtovergevoeligheid van het lichaam.
Lichtwekker
Een lichtwekker wordt veel gebruik door mensen die vooral in de donkere wintermaanden problemen hebben met opstaan. Uit een onderzoek over het gebruik van lichtwekkers bleek dat ruim negentig procent van de mensen die drie weken een Wake Uplight uitprobeerde positiever wakker werd. En bijna alle deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat ze hun Wake Uplight ook na het onderzoek zouden blijven gebruiken, omdat ze hem verkozen boven hun vorige wekkers. Een rustige manier van wakker worden bleek voor veel mensen met een ochtendhumeur veel prettiger dan wakker schrikken van het gepiep van hun wekker.’
Daglichtlamp
Het licht dat uit een dergelijke lamp komt is feller dan ander kunstlicht. Zoals de naam ‘daglichtlamp’ al suggereert gaat het om licht dat vergelijkbaar is met het licht wat normaal buiten wordt waargenomen. Echter is het licht van een daglichtlamp niet zo fel als zonlicht, om de veiligheid van een dergelijke lamp te garanderen. Het blootstellen van de patiënt aan licht geeft het lichaam namelijk het signaal om hormonen te produceren op de geschikte tijdstippen, om zo de biologische klok aan te passen aan een gezond ritme. Dit kan indirect de oplossing zijn van vele andere problemen, zoals oververmoeidheid en stress. Met dezelfde werking is dit ook een oplossing voor jetlag.
Lichttherapie tegen winterdepressie
Lichttherapie is ook een van de meest veilige en betrouwbare oplossingen tegen winterdepressies. Het is namelijk algemeen bekend dat sommige mensen vatbaar zijn voor depressie in de donkere seizoenen. Door het gebruiken van een daglicht lamp, denkt het lichaam zich te begeven in de lichtere seizoenen en wordt een depressie vermeden. Bij andere vormen van depressies kan lichttherapie echter óók een heilzame werking hebben, afhankelijk van de patiënt. Lichttherapie helpt in 50-80% van de gevallen mensen die lijden aan winterdepressie, van hun klachten af .De stemmingsstoornis met een seizoengebonden patroon treft circa 11.5 procent van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate in het donkere gedeelte van het jaar.
Winterblues of depressie?
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de winterdepressie en de mildere variant winterblues. Ongeveer twee derde deel van deze mensen is een vrouw in de leeftijd tussen 16 en 55 jaar. Lichttherapie is effectief bij ongeveer 75 procent van de mensen die deze behandeling ondergaan. In tegenstelling tot medicamenteuze behandelingen is de kans op bijwerkingen klein en kan vrijwel iedereen de therapie zonder problemen volgen. Naast winterdepressie wordt lichttherapie sinds kort met succes ook ingezet bij ouderen met een ‘gewone’ depressie. De behandeling met licht blijkt in deze groep net zo effectief als het gebruik van antidepressiva echter zonder de bekende bijwerkingen
(bron: Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid SOLG)
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?