Meer zwangerschapscomplicaties na SOA

Home » dossier » soa » Meer zwangerschapscomplicaties na SOA

Zwangerschapcomplicaties SOADe verschillende negatieve aspecten van Soa’s zijn al veelvuldig belicht. Nu blijkt uit Australisch onderzoek dat een Soa in de aanloop naar of tijdens een zwangerschap de kans op zwangerschapscomplicaties vergroot.

Het onderzoek is grootschalig. Gegevens van maar liefst 350.000 Australische vrouwen werden bij het opstellen van de conclusies geanalyseerd. Wat blijkt? Bij een gonorroe- of chlamydia-infectie is de kans dat er in de aanloop naar een zwangerschap of tijdens de zwangerschap een grotere kans op problemen ontstaat. Het gaat dan om serieuze complicaties, waaronder te vroeg geboren baby’s en doodgeboren kindjes.

 De cijfers

De cijfers in het onderzoek liegen er niet om. Van alle vrouwen kreeg:

– 12% een te kleine baby
–   4% te maken met vroeggeboorte
–   0,6% een doodgeboren kindje

Chlamydia en Gonorroe

De cijfers van vrouwen met een Soa laten een flinke afwijking zien. Bij moeders met chlamydia is de kans op een vroeggeboorte 17 % groter. Het risico op een doodgeboren kindje neemt zelfs met 40 procent toe. Bij gonorroe verdubbelt de kans op een vroeggeboorte. Goede nieuws is wel dat er geen relatie lijkt te bestaan tussen de aanwezigheid van gonorroe en de kans op een doodgeboren kindje.

Invloed Soa op zwangerschap

In het onderzoek zijn verschillende aspecten van zwangerschap onderzocht. Zo was een aanname dat ook ondergewicht van baby’s in relatie tot Soa’s zou kunnen staan, maar dit bleek niet uit de statistieken. Hetzelfde geldt voor de duur van een Soa: er lijken geen verschillen te zijn tussen moeders die al langere tijd of juist kort een Soa onder de leden hebben.

Door de aangetoonde relatie tussen een Soa en zwangerschapscomplicaties is nog eens extra aangetoond waarom mensen alert moeten zijn en blijven op veilige seks.

[bol_product_links block_id=”bol_54b8eca6f1e81_selected-products” products=”9200000013566720,9200000013566726″ name=”condooms” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”650″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten