Minder intensief sporten is goed voor je

Home » uitgelicht » Minder intensief sporten is goed voor je

sportenJe bent laat terug van je werk, maar dat uurtje trainen in de sportschool hoort er bij! Herkenbaar? In de haastige maatschappij van tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor de intensieve intervaltrainingen. We denken dat uitsluitend een korte en uitputtende sportsessie ervoor zorgt dat we strak in ons vel gaan zitten. Maar dit is niet per definitie waar. Juist een rustig rondje joggen of een ontspannen fietsrit brengt je veel voordelen. Wij zetten vijf goede redenen om minder intensief te gaan sporten op een rij.

1. Voor de beginner

Vooral als je net begint en nog niet gewend bent aan intensievere lichamelijke beweging, dan is het aan te raden om van start te gaan met een rustige vorm van beweging. Als het je eenmaal lukt om twintig minuten aan een stuk te sporten, dan moet je dat minstens een maand lang drie tot vijf keer per week doen voordat je je aan een intervaltraining mag wagen.

2. Als je traint voor je uithoudingsvermogen

Ons lichaam past zich aan de trainingen die je doet aan. Dus je wordt het beste in de activiteiten die je het vaakst uitvoert. Als je traint voor een halve marathon kun je dus beter zorgen dat je je lichaam traint met langere work-outs en niet met korte intervaltrainingen.

3. Genieten

Intensieve intervaltraining drijft je lichaam tot het uiterste en niet iedereen vindt dat prettig om te doen. Als je je niet lekker voelt bij deze vorm van bewegen en het liever wat rustiger aan doet, doe dat dan ook. Ook met een rustige work-out zul je calorieën verbranden, meer energie krijgen en uiteindelijk houd je het zo dus langer vol.

4. Minder risico op blessures

Intervaltrainingen eisen binnen een kort tijdsbestek veel van je lichaam. De training is daarmee misschien sneller achter de rug, maar de intensiteit ervan legt een grote druk op de spieren en de weefsels. Wel kan deze vorm van sporten goed worden gecombineerd met minder intensieve work-outs. Een mix van deze twee vormen van beweging werkt dan weer wel, door deze te combineren verklein je de kans op blessures en het verhoogt de voordelen.

5. Calorieën verbranden door afwisseling

Als je kilo’s kwijt wilt raken is het aan te raden om een afwisselend sportschema te hebben waarbij je verschillende sporten beoefent en op die manier verschillende spiergroepen traint. Bovendien moet je doen wat je het leukste vindt, want dat houd je het langste vol.

bron: standaard.be

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten