Onvruchtbaarheid vrouw; leeftijd belangrijke factor

Home » dossier » onvruchtbaar? » Onvruchtbaarheid vrouw; leeftijd belangrijke factor

Probeer je al een tijdje zwanger te worden? Maar heeft dat tot nu toe nog niet geleid tot een zwangerschap? Dan zou het kunnen dat je te maken hebt met verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid. In dit artikel lees je alles over onvruchtbaarheid vrouw.

1 op de 6 koppels heeft vruchtbaarheidsproblemen

Als het niet lukt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, omdat een zwangerschap uitblijft of er sprake is van meerdere miskramen, dan noemen we dit verminderde vruchtbaarheid. Of wel subfertiliteit. Pas als doormiddel van een medisch onderzoek is vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake is van een vruchtbaarheidsprobleem spreken we van onvruchtbaarheid of infertiliteit. Dat betekent echter niet dat een zwangerschap volledig uitgesloten is, maar dat de natuur een handje geholpen zal moeten worden. Maar liefst één op de zes stellen in Nederland heeft hulp nodig om zwanger te worden, volgens het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht).

Wachten met zwangerschap niet altijd handig

Volgens Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde verbonden aan het UMC Utrecht, zal het aantal stellen met vruchtbaarheidsproblemen de komende jaren flink toenemen. Dit heeft te maken met het feit dat vrouwen steeds later beginnen aan het krijgen van kinderen. Dit terwijl de vruchtbaarheid van de vrouw afneemt naarmate de jaren toenemen. Na het 35ste levensjaar vindt er bijvoorbeeld niet elke maand meer een eisprong plaats en zijn de eicellen van verminderde kwaliteit. “Hoe ouder een vrouw wordt, hoe moeilijker het is om zwanger te worden”, aldus Fauser. “Vrouwen moeten goed weten dat ‘wachten’ niet altijd handig is.”

Onvruchtbaarheid vrouw door ongezonde leefstijl

Elke vrouw wordt gedurende haar leven dus steeds minder vruchtbaar.  Tenzij zij al onvruchtbaar is geboren. Dit proces kan echter versneld worden door externe factoren zoals de leefstijl en medische achtergrond van de vrouw in kwestie. Zo zou bijvoorbeeld het roken van meer dan één sigaret per dag de kans op een zwangerschap met een derde verminderen, kan stress de hormonale huishouding flink in de war schoppen en heeft ook het drinken van meer dan vier kopjes koffie per dag een ongunstig effect op de vruchtbaarheid. Er zijn ook een aantal medische aandoeningen die de kans op een zwangerschap verkleinen denk hierbij aan een afwijking in de eileiders of een vleesboom in de baarmoeder.

Wat als je denkt dat je onvruchtbaar bent?

Als je na twaalf maanden onbeschermde seks nog niet zwanger bent geworden of meerdere miskramen hebt gehad, is het mogelijk dat je onvruchtbaar bent. We spreken echter pas van onvruchtbaarheid als dit door een medisch onderzoek bevestigd is. Als je denkt dat je te maken hebt met infertiliteit kun je daarvoor een afspraak maken met je huisarts. De huisarts kan je vervolgens doorverwijzen naar een gynaecoloog of infertiliteitsarts. Doormiddel van een onderzoek zullen zij vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van onvruchtbaarheid. Als dit het geval is wordt er samen gekeken naar behandelingen die de vruchtbaarheid ten goede komen.

 

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten