Onvruchtbaar: lees er alles over

Home » dossier » onvruchtbaar? » Onvruchtbaar: lees er alles over

Uit het feit dat mensen regelmatig spreken over ‚Äúkinderen nemen‚ÄĚ, blijkt hoe vanzelfsprekend we een zwangerschap vinden. Maar kinderen neem je niet, die krijg je. En dat is helaas niet voor iedereen even gemakkelijk. Naar schatting is √©√©n op de zes stellen onvruchtbaar.

Wat als zwanger worden maar niet wil lukken? Dan kan het zijn dat jij en je partner te maken hebben met onvruchtbaarheid (infertiliteit) of verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit).  Onvruchtbaar betekent letterlijk dat je je niet op natuurlijke wijze kunt voortplanten. Zowel de man als vrouw kan onvruchtbaar zijn. Beiden komt bijna even vaak voor. We spreken pas van onvruchtbaarheid of infertiliteit als dit door middel van een onderzoek is vastgesteld, tot die tijd spreken we van subfertiliteit.

Waardoor word je onvruchtbaar?

Er zijn verschillende redenen waardoor een man of vrouw onvruchtbaar kan worden. Je kan alle oorzaken voor onvruchtbaarheid  scharen onder één van de volgende thema’s; de leeftijd, leefstijl en medische aandoeningen van beide partners.

Vruchtbaarheid en leeftijd

De leeftijd van de vrouw is erg belangrijk bij de kans op een zwangerschap. Hoewel sommige mensen denken dat een vrouw pas onvruchtbaar is nadat zij in de overgang is geweest, nemen de kansen op een zwangerschap al voor die tijd af. Waar een vrouw tussen haar 19e en 24e levensjaar nog dertig procent kans heeft op een zwangerschap, is dit tussen het 25e en 33e levensjaar nog maar achttien procent. Na het 34e levensjaar nemen deze kansen nog verder af. Dat komt onder andere doordat een vrouw van boven de 35 jaar niet meer elke maand een eisprong heeft en ook de hoeveelheid eitjes steeds kleiner wordt. De kansen op een kindje met een afwijking nemen juist sterk toe.

Hoewel ook bij mannen de vruchtbaarheid in de loop van de jaren afneemt, gaat dit minder hard dan bij de vrouw. Mannen worden tot hun veertigste jaar langzaam meer en meer onvruchtbaar. Dit betekent dat het aantal zaadcellen afneemt, er afwijkingen in de spermacellen ontstaan en de bewegelijkheid van de spermatozo√Įden afneemt.

Vruchtbaarheid en leefstijl

Dat kleine dingen invloed hebben op je vruchtbaarheid blijkt wel uit het feit dat de kwaliteit het sperma van de man zelfs door een griepje be√Įnvloed kan worden. Als een man meer dan 38 graden koorts heeft gehad dan kan dat tot drie maanden daarna een slechte invloed hebben op zijn sperma. Niet verwonderlijk dus dat je leefstijl ook invloed heeft op je kans op het krijgen van een kindje. Zo wordt bijvoorbeeld gezegd dat het de vruchtbaarheid niet ten goede komt als een vrouw meer dan vier kopjes koffie per dag drinkt en dat alcohol een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het sperma van de man. Daarnaast kan stress de hormoonhuishouding flink in de war schoppen en¬†kan een seksueel overdraagbare aandoening een zwangerschap ook in de weg staan.

Vruchtbaarheid en medische aandoeningen

Naast je leefstijl en leeftijd kunnen medische aandoeningen ook de reden zijn dat je onvruchtbaar bent. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het volledig ontbreken van de teelballen bij de man, een vleesboom in de baarmoeder of een afwijking aan de eileiders.

Wat kun je doen als je denkt dat je onvruchtbaar bent?

Bij de meeste stellen ontstaat twijfel als de zwangerschap enige tijd op zich laat wachten. Vaak wordt dan aan onvruchtbaarheid van √©√©n of beide partners gedacht. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Daarom wordt er niet gesproken van onvruchtbaarheid of infertiliteit totdat dit medisch onderzocht is. Dit wordt gedaan door een gynaecoloog of fertiliteitsarts. Je huisarts zal je hiernaar doorverwijzen als je een jaar hebt geprobeerd zwanger te raken ‚Äď of eerder als er vruchtbaarheidsproblemen in je familie zitten. Als je niet een jaar wilt wachten, dan zijn er ook mogelijkheden om de spermakwaliteit van de man thuis te controleren. Dit doe je door middel van een¬†vruchtbaarheidstest voor thuis. Hiermee kan je met bijna negentig procent zekerheid controleren of de kwaliteit van het sperma van de man voldoende is.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten