TENS, pijnbehandeling met stroom

Home » volwassen » TENS, pijnbehandeling met stroom

Veel mensen hebben last van chronische pijn in hun lichaam. Hoe mooi is het dan om van de pijn verlost te kunnen zijn zonder enige bijwerkingen? Een TENS-apparaat kan uitkomst bieden.

Als je last hebt van een bepaalde vorm van pijn, dan is er een speciaal apparaat ontwikkeld die deze pijn kan verlichten: het TENS apparaat. Je kunt het apparaat eenvoudig aanschaffen: het is zonder voorschrift van artsen verkrijgbaar.

Als je onder behandeling bent bij een pijnpolikliniek kun je het apparaat ook lenen bij de poli. Veel pijnpoliklinieken lenen een transcutane elektrische neuro-stimulatie-apparaat uit aan pati├źnten. Of je kiest zelf uit het vrij verkrijgbare TENS-aanbod.

Wat is TENS en hoe werkt?

TENS staat voor transcutane elektrische neurostimulatie. De pijn in een bepaald lichaamsdeel wordt verminderd met behulp van zwakke elektrische stroompjes.

Een transcutane elektrische neuro-stimulatie apparaat zorgt ervoor dat rond een pijnlijke plek je spieren worden ontspannen. Zo stimuleert het de afgifte van pijnstillende stoffen in je lichaam. Het zorgt ervoor dat de zenuwgeleiding waardoor je pijnervaring verstoord wordt. Op deze manier heb je dus minder last van de pijn.

Als je het apparaat in je bezit hebt, krijg je twee snoertjes en vier zelfklevende elektroden erbij. De twee snoertjes maak je aan de elektroden vast, vervolgens plak je de elektroden op je huid.

Je brengt de elektroden oppervlakkig op je huid aan. De huid mag niet vettig te zijn, bij plekken met overmatig beharing is het beter om dat gebied te scheren. Tijdens de behandeling kun je een tintelende of kriebelend gevoel krijgen.

TENS

Voor welke pijn is een TENS behandeling geschikt?

Een transcutane elektrische neuro-stimulatie behandeling is voor verschillende soorten pijn geschikt. Je kunt denken aan: lage rugpijn, nekpijn, schouderpijn, jicht (gewrichtsontsteking),fantoompijn, hoofdpijnen, pijn in de handen, voeten, nek, aangezichtspijn.

Voor wie is een TENS apparaat niet geschikt?

Mensen die lijden aan een huidziekte wordt afgeraden om de TENS apparaat te gebruiken. Het wordt aangeraden om eerst met de cardioloog te overleggen als je een pacemaker hebt.

Ook bij een zwangerschap wordt het niet aangeraden om een apparaat te gebruiken. Is dit alles niet bij jou van toepassing? Dan is het testen van TENS wellicht een goede keuze.

Pijn bij hernia’s en artrose

TENS werkt zeer goed, maar heeft beperkingen. Heb je doorlopende klachten, bijvoorbeeld bij een hernia of artrose? Dan is een nieuw alternatief beschikbaar: lasertherapie in combinatie met fysiotherapie. Ook hierbij kom je zonder operatie of injectie van je pijn af en je bevorderd herstel. Het kan alleen niet vanuit huis. Kies een specialist om je te laten behandelen. 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten