Restless legs

Home » uitgelicht » Restless legs

Restless legsRestless legs syndroom (RLS) – in het Nederlands ook wel rusteloze benen syndroom (RBS) genoemd – is een aandoening van het zenuwstelsel. Mensen die lijden aan dit syndroom ervaren een jeukend, irriterend gevoel – vaak in de kuiten – alsof er kleine beestjes in rondkruipen. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om de benen stil te houden. De symptomen kunnen zich ook voordoen in andere delen van de benen en de armen. RBS manifesteert zich meestal ’s avonds en ’s nachts als men in bed ligt.

Restless legs is weliswaar geen levensbedreigende aandoening, maar de gevolgen – zoals ernstig slaaptekort – kunnen wel degelijk ingrijpend zijn. Naar schatting lijdt zo’n vijf à zes procent van de wereldbevolking aan RLS.

Oorzaken restless legs

De precieze oorzaak van restless legs is onbekend. Het vermoeden bestaat dat de symptomen hun oorsprong vinden in een verstoorde werking van bepaalde zenuwcellen in de hersenen.

Ook is het mogelijk dat restless legs (RBS) het gevolg is van een andere aandoening of conditie zoals diabetes en reuma. Ook veel vrouwen die zwanger zijn, hebben vaak last van restless legs. Daarnaast zijn er bepaalde medicijnen zoals anti-depressiva en middelen tegen te hoge bloeddruk die als bijwerking RBS kunnen veroorzaken. Verder verergeren sommige dranken zoals koffie, thee en warme chocolademelk de symptomen. Datzelfde geldt voor frisdranken en alcohol.

Behandeling restless legs

Omdat in veel gevallen de oorzaak niet bekend is, is er meestal ook weinig aan te doen. RBS is wel te behandelen als de aandoening het gevolg is van bijvoorbeeld ijzertekort, een tekort aan vitamine B12 of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Ook is het mogelijk om pijnstillers of opiaten te gebruiken, maar met het gebruik hiervan moet men oppassen. Het chronisch gebruik van dergelijke middelen leidt tot allerlei andere klachten.

Veel patiënten hebben baat bij een goed, comfortabel bed in een schone en rustige slaapkamer. Ook wil het wel eens helpen om iedere avond om dezelfde tijd naar bed te gaan en om dezelfde tijd op te staan. Verder kunnen massage en niet al te inspannende lichaamsbeweging verlichting bieden. In ernstige gevallen zal de huisarts bepaalde geneesmiddelen voorschrijven. Het gaat dan om middelen die eigenlijk voor andere aandoeningen bedoeld zijn zoals de ziekte van Parkinson en epilepsie.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten