Schildklierproblemen, hoe herken je ze?

Home » uitgelicht » Schildklierproblemen, hoe herken je ze?

SchildklierproblemenVaak moe zijn, gewichtsverlies, rusteloos, huidproblemen? Het zijn klachten zijn die kunnen duiden op schildklierproblemen. Een op de 10 mensen heeft problemen met hun schildklier. De schildklier is een vlindervormige klier die zich aan de voorkant van de hals, vlak voor de luchtpijp bevindt. De schildklier produceert schildklierhormonen die groei en ontwikkeling stimuleren. Aandoeningen van de schildklier leiden vaak tot vage en moeilijk te diagnosticeren klachten. Hierdoor zijn schildklierproblemen vaak lastig vast te stellen.

Klachten bij schildklierproblemen

Klachten die kunnen duiden op schildklierproblemen zijn onder andere:

– gewichtsverlies
– depressiviteit
– gewichtstoename
– rusteloosheid
– zwelling van de schildklier
– trillende handen
– hartkloppingen.

Het slecht functioneren van de schildklier kan grofweg twee verschillende oorzaken hebben. De schildklier kan te sterk werken en hierdoor te veel schildklierhormonen produceren. Dit wordt hyperthyreoïdie genoemd. Aan de andere kant kan de schildklier ook minder goed functioneren en hierdoor te weinig hormonen produceren. Dit noemt men hypothyreoïdie. Beide soorten schildklierproblemen leiden tot zeer verschillende klachten.

Klachten bij een traag werkende schildklier

Een veel gehoorde klacht bij een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) is gewichtstoename. Wanneer je kilo’s aankomt zonder dat hier een directe oorzaak voor aan te wijzen is, is het dus verstandig je huisarts raad te plegen. Een andere veel gehoorde klacht die optreedt bij verminderde schildklierfunctie is een depressieve of sombere stemming. Vaak wordt depressie veroorzaakt door een onderliggend psychisch probleem, maar ook je schildklierfunctie kan hier invloed op hebben. Ook als je veel meer last hebt van vermoeidheid kan dit duiden op schildklierproblemen. Andere vaak voorkomende klachten bij een langzaam werkende schildklier zijn een droge huid, een veranderde stem, gewrichtspijn en concentratieproblemen. Bij vrouwen kan de menstruatiecyclus veranderen en onregelmatiger worden.

Klachten bij een te snel werkende schildklier

Wanneer je schildklier te snel werkt (hyperthyreoïdie), zul je vaak gewicht verliezen. Wanneer je in korte tijd veel afvalt zonder je eetpatroon te hebben veranderd, wijst dit in veel gevallen op schildklierproblemen. Een ander vaak voorkomend probleem bij de productie van te veel schildklierhormoon is het ervaren van meer stress en onrust. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld hartkloppingen of trillen. Ook het ervaren van opvliegers en meer zweten kan duiden op schildklierproblemen. Andere soms voorkomende klachten zijn diarree of oogproblemen.

Wat is de oorzaak van schildklierproblemen?

Iedereen heeft een schildklier, dus iedereen kan last hebben van een niet goed werkende schildklier. Schildklierproblemen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door de ziekte van Graves, een ontsteking van de schildklier, te weinig jodiuminname, bepaalde medische behandelingen of erfelijke aanleg. Bij een snel werkende schildklier kan een afwijking van het immuunsysteem de oorzaak zijn, waardoor een eiwit ontstaat dat de schildklier aanzet tot het aanmaken van extra thyroxine. Ook een ontstoken schildklier kan de oorzaak zijn van de snelle werking, maar het kan overigens ook de oorzaak zijn van een traag werkende schildklier. Het is dus niet eenvoudig om een diagnose te stellen op basis van de klachten. Want lang niet iedereen heeft alle klachten en veel klachten komen ook voor bij andere aandoeningen. Dit maakt het voor de arts moeilijk een diagnose te stellen op basis van de klachten. Alleen een bloedonderzoek kan aangeven of de schildklier de oorzaak is van de klachten.

Kun je schildklierproblemen behandelen?

Wanneer je gedurende langere tijd last hebt van bovenstaande klachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Zelf kun je namelijk niets doen bij het niet goed functioneren van je schildklier. Dus een bezoek aan de huisarts is noodzakelijk. Deze zal bloed afnemen en kan hierin de productie van schildklierhormonen meten.

Bij een snel werkende schildklier is een medicijn dat de hartslag vertraagt een optie. Als de schildklier weer normaal werkt kan overgegaan worden op een behandeling met radioactief jodium. Als de schildklier na de behandeling te weinig thyroxine aanmaakt, kan dit gemis opgevangen worden door tabletten met dit hormoon te slikken. Dit is ook de remedie bij een traag werkende schildklier. Ook kunnen er knobbeltjes op de schildklier groeien. Deze zijn in vrijwel alle gevallen goedaardig. Meestal kunnen schildklierproblemen verholpen worden met behulp van medicatie of een operatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat een schildklier doet en wat er gebeurt als er iets aan de hand is? De Schildklier Organisaties Nederland (www.schildklier.nl) biedt veel informatie.

[tabs slidertype=”top tabs”] [tabcontainer] [tabtext]De schildklier[/tabtext] [tabtext]Behandeling [/tabtext] [tabtext]Voeding[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]De schildklier maakt hormonen die belangrijk zijn bij de stofwisseling van alle weefsels in het lichaam. De schildklier produceert twee belangrijke hormonen: thyroxine en T3. Deze hormonen regelen het proces dat je lichaam energie haalt uit het voedsel dat je eet. Als je schildklier niet goed werkt, gebruikt je lichaam de energie langzamer of sneller dan zou moeten. Bij kinderen heeft die stofwisseling invloed op de geestelijke ontwikkeling en groei. Bij volwassenen beïnvloedt de stofwisseling onder meer gewicht, concentratie, hartritme, energie en de geestelijke stabiliteit.[/tab] [tab]De schildklier maakt hormonen die belangrijk zijn bij de stofwisseling van alle weefsels in het lichaam. De schildklier produceert twee belangrijke hormonen: thyroxine en T3. Deze hormonen regelen het proces dat je lichaam energie haalt uit het voedsel dat je eet. Als je schildklier niet goed werkt, gebruikt je lichaam de energie langzamer of sneller dan zou moeten. Bij kinderen heeft die stofwisseling invloed op de geestelijke ontwikkeling en groei. Bij volwassenen beïnvloedt de stofwisseling onder meer gewicht, concentratie, hartritme, energie en de geestelijke stabiliteit.[/tab] [tab]Behalve auto-immuunziektes is ook een gebrek aan jodium een veel voorkomende oorzaak van schildklierproblemen. Jodium is erg belangrijk voor een goede werking van je schildklier, maar komt steeds minder vaak voor in onze dagelijkse voeding. Het feit dat mensen steeds minder brood eten is hier een van de oorzaken van. Ander voedsel dat jodium voor je lichaam levert zijn onder andere vis, soja, schelpdieren, groene boontjes en gejodeerd tafelzout. Hoewel schildklierproblemen niet altijd voorkomen kunnen worden, kan je toch iets doen om de kans op problemen kleiner te maken. Een gezonde levensstijl, afwisselende voeding, voldoende jodium inname en regelmatig bewegen werken niet alleen ter voorkoming, maar zorgen ook dat je je minder slecht voelt op het moment dat je schildklier wel opspeelt. [/tab] [/tabcontent] [/tabs]

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten