Vangen, gooien, tillen, zwaaien; als je lichaam werkt zoals bedoeld merk je niet wat voor werk al onze spieren en gewrichten verzetten om ons te laten doen wat we willen. Maar als je pijn hebt merk je pas hoe ingenieus alle spieren, gewrichten en ledematen met elkaar verbonden zijn. Neem bijvoorbeeld de schouder, de schouder speelt een belangrijke rol in ons dagelijks functioneren en vormt de verbinding tussen onze romp en bovenarm en verbindt vele spieren met elkaar. Door dit mechanisme kunnen wij zorgeloos tennissen, schilderen, zwemmen, werken of wat we maar willen.
Schouderklachten; oorzaken
Maar dan heb je ineens last van je schouder. Schouderklachten zijn in de meerderheid van de gevallen te wijten aan spier- of peesproblemen en meestal is de oorzaak hiervan overbelasting in combinatie met leeftijd. Hoe ouder men wordt, hoe vatbaarder spieren en pezen zijn voor schade. De klachten zijn vooral pijn- en bewegingsbeperkingen.
Een van de meest voorkomende schouderklacht wordt in medische termen inklemming ofwel het ‘impingement syndroom’ genoemd. Hiermee wordt een verzameling aangeduid van de (pijn) klachten van de schouder die worden veroorzaakt doordat weefsel in de schouder bekneld raakt. Interessant is om te weten dat deze klachten in verschillende leeftijdscategorieën op een andere manier veroorzaakt worden (schoudernetwerk.nl).
- Bij jonge mensen +/- 25 jaar ontstaat de klacht voornamelijk bij het uitoefenen van bovenhandse sporten zoals bijv. tennis, volleybal, zwemmen en werpsporten.
- Bij mensen tussen de 25 & 40 jaar door een beroep met veel bovenhands werk.
- Bij mensen boven de 40 jaar wordt de kwaliteit van pezen minder (tendinose) en hierdoor kunnen eerder klachten ontstaan bij bovenhandse werkzaamheden.
Er zijn naast ‘Impingement’ nog meer vormen van schouderklachten, zoals een slijmbeursontsteking of een frozen shoulder. Daarom is het raadzaam om altijd een arts te raadplegen indien je last houdt van je schouder om de juiste diagnose en eventuele behandeling vast te stellen.
Behandeling schouderklachten
In het algemeen geldt dat je bij pijn in je schouder zware belasting en bewegingen die pijn doen moet zien te voorkomen. In dat geval kun je gewoon doorgaan met je dagelijkse werkzaamheden. Als zelfs de kleinste bewegingen al pijn doen kun je het beste je schouder even rust geven, maar begin wel zo snel mogelijk weer met je normale werkzaamheden. Wacht daarmee niet tot de pijn geheel is verdwenen om stijfheid te voorkomen.
Medicijnen kunnen helpen om de pijn te verminderen, daarvoor kun je paracetamol gebruiken. Mocht paracetamol niet helpen kun je ook aan de iets zwaardere pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (zoals ibuprofen of diclofenac) denken. Echter kunnen deze medicijnen extra bijwerkingen met zich meebrengen, lees daarom altijd goed de bijsluiter of vraag je huisarts om advies. Als de klachten na het opvolgen van de adviezen en de medicijnen niet verminderen kan een injectie in de schouder helpen. Het middel waarmee de schouder wordt geïnjecteerd bevat corticosteroïde wat helpt om de ontsteking en de pijn enkele weken kan verminderen.
Van de behandeling met ijs, smeersels en warmte weten we niet zeker of deze helpen om de klachten te voorkomen, maar ze kunnen zeker helpen om de klachten tijdelijk te verlichten. Warmtetherapie, bijvoorbeeld door middel van infrarood licht, kan kortdurend verlichting van de klachten brengen.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?