Een op de drie Nederlanders snurkt. Naast mogelijk schadelijke effecten voor de eigen gezondheid, ondervinden dagelijks mensen in de directe omgeving van de snurker last van de ‘snurkconcerten’. Relaties komen onder spanning te staan en de kans op een scheiding ligt op de loer. Het geluidsniveau bij snurken gaat vaak boven de 70 decibel. Ter illustratie: de grens om ’s nachts van burengerucht te spreken ligt op 60 decibel!
Wat is snurken?
Tijdens de slaap ontspannen de spieren die de bovenste luchtweg openhouden. De tong zakt naar achteren en verkleint zo de luchtweg. Dit bemoeilijkt de ademhaling. Je moet dan de lucht met meer kracht naar binnen zuigen. Het zachte verhemelte en de huig worden in de richting van het strottenhoofd gezogen. Deze hogere luchtsnelheid zorgt er voor dat het zachte verhemelte en de huig vibreren waardoor het snurkgeluid ontstaat.
Wie snurkt?
Ongeveer één op de tien kinderen snurkt. Dit komt vaak door vergrote neus- en/of keelamandelen. Na een medische ingreep zal het snurken naar verwachting achterwege blijven. Meestal ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar. Snurken komt bij mannen en vrouwen voor op alle leeftijden en neemt toe naarmate je ouder wordt. Op oudere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt door ophoping van vetweefsel. Het gevolg daarvan is dat de doorsnee van de luchtweg kleiner wordt.
Hoe komt het?
Het snurken wordt bevorderd door gebeurtenissen die het deel van de luchtweg tussen de neusingang en de stembanden nauwer maken. Die gebeurtenissen zijn onder meer:
• Slapen op de rug. Hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren.
• Verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong door oververmoeidheid en door ouder worden
• Ook alcohol en bepaalde medicijnen (slaapmiddelen, kalmerende middelen) verminderen de spanning in deze spieren waardoor ze verslappen
• Irritatie van de keel door roken
• Overgewicht waardoor ook de wanden van de keelholte dikker worden
• Een te nauwe neusholte oftewel neusverstopping door zwelling van het neusslijmvlies (bij verkoudheid en allergie), door poliepen (dit zijn met vocht gevulde uitstulpingen van het neusslijmvlies) of door scheefstand van het neustussenschot, waardoor een te lage luchtdruk ontstaat in de keelholte bij het inademen
Wat kan je er tegen doen?
Met een aantal simpele maatregelen kan je mogelijk het snurken verminderen. We noemen er een paar:
• Vermijd alcoholgebruik vanaf twee uur voor het slapen
• Gebruik geen zware maaltijd vlak voor het slapen
• Stop met roken
• Streef naar een goed lichaamsgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen
• Zorg voor een regelmatig leefpatroon zodat eventuele slaapmiddelen en kalmerende middelen niet meer nodig zijn
Wat doet de arts
Een huisarts kan, behalve wat tips geven, weinig aan snurken doen. Als het echt nodig is, kan je een verwijzing vagen naar de keel-, neus- en oorarts (kno-arts). Deze zal allereerst veel vragen stellen om partner om er achter te komen of er factoren zoals roken, alcoholgebruik, medicijngebruik of gewichtstoename de oorzaak zouden kunnen zijn die het snurken kunnen verklaren.
Na dit gesprek kan de kno-arts ook de neus en keel uitgebreid onderzoeken. De arts kan met een flexibel kijkbuisje de binnenkant van de neus en de keel tot aan de stembanden bekijken, om zo mogelijke vernauwingen waar te kunnen nemen. Want ook die vernauwingen kunnen de oorzaak van het snurken zijn.
Het alternatieve circuit
Tot slot, als er niets meer helpt zijn er legio knijpertjes en andere hulpmiddelen te koop die heel misschien ervoor zorgen dat het snurken tot het verleden gaat behoren. Een aardige daarbij is het innaaien van een tennisbal in de rugzijde van een pyjama. Ook zijn er snurkpoli’s in ons land waar je mogelijk terecht kan. Oordopjes voor de partner kan overigens ook al voldoende zijn.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?