Stijve nek

Home » volwassen » Stijve nek

Een stijve nek hebben is erg vervelend. Als je ineens wakker wordt met een stijve nek na een heerlijke nachtrust of dat je bij een verkeerde beweging ineens een steek in je nek voelt. Meestal trekt de stijfheid snel bij of was het slechts een pijnscheut. Maar een stijve nek kan ook langdurig zijn of vaker voorkomen. Dan kan deze aandoening toch wel erg vervelend worden. In dit artikel lees je meer over de oorzaken en behandeling van een stijve nek.

Stijve nek, hoe kom je eraan?

Stijve nekIn de meeste gevallen krijg je last van een stijve nek door een verkeerde houding. Als je te lang in dezelfde houding zit aan je pc of laptop, vergroot je de kans op een stijve nek. Zonder dat je er erg in hebt ga je met je nek bepaalde spieren aanspannen om in een houding te kunnen functioneren. Op die manier wordt je nek sneller moe en stijf.

Ook als je in een houding slaapt die de nek onder druk zet, kan je ’s morgens wakker worden met een stijve nek. Een mogelijke oorzaak is dat je hoofd niet voldoende ontspannen ligt op je kussen, waardoor de nek zich gaat aanspannen. Tenslotte kan je ook door stress en zorgen meer spanningen gaan ontwikkelen op de nek.

Hoe behandel je een stijve nek?

Een perfecte, natuurlijke manier om nekstijfheid weg te werken is een ontspannende massage. Door middel van massage kan je de nek weer laten losmaken waardoor de spanning verdwijnt. Een goede massage voert meteen het melkzuur weg dat zich in de spieren opgestapeld heeft.

Verder kan je een stijve nek effectief bestrijden met een warmte behandeling. Als je een warme crème of zalf aanbrengt op de nek, zorg je meteen voor een betere circulatie van het bloed. Je spieren krijgen zo meer bloed aangevoerd waardoor de stijve nek sneller kan verdwijnen. Je nek gaat zo makkelijker ontspannen waardoor je je hoofd weer normaal gaat kunnen bewegen. Er bestaan ook infrarood massage apparaten die een ontspannende massage en het positieve effect van warmte op je spieren combineren.

Hoe kan je een stijve nek voorkomen?

Je kan een stijve nek in de eerste plaats voorkomen door regelmatig van houding te veranderen. Het liefst doe je dit voordat je pijn aan je nek krijgt. Maak er een gewoonte van om regelmatig de spieren van je nek en je schouders te ontspannen als je lang in dezelfde houding zit. Duw je kin tot op je borst en maak daarna rondjes waarbij je je hoofd helemaal naar achteren brengt. Doe dit in beide richtingen en probeer zo goed mogelijk te ontspannen. Deze draaibewegingen zijn ideaal om stijve nekspieren te vermijden.

Ook slapen op een goed hoofdkussen is essentieel om een stijve nek te voorkomen. Wat voor jou een geschikt hoofdkussen is hangt bijvoorbeeld af van of je liever op je zij slaapt of op je rug. Het is van belang dat je nek- en schouderspieren in een neutrale positie liggen. Je nek moet dus altijd ‘recht’ liggen. Laat je bij het uitzoeken van een nieuw hoofdkussen daarom goed voorlichten om te bepalen welk hoofdkussen bij jouw slaappositie past.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten